Buitenland

Ellende na orkaan nog niet te overzien

De omvang van de ramp die orkaan Katrina heeft veroorzaakt in de Amerikaanse staten Louisiana, Mississippi en Alabama blijkt steeds groter. Alleen al in Mississippi zijn zeker 125 mensen om het leven gekomen, meldden lokale media woensdag.

ANP
31 August 2005 19:02Gewijzigd op 14 November 2020 02:54
NEW ORLEANS - Mensen lopen door de puinhopen die de orkaan Katrina in New Orleans heeft achtergelaten. Foto EPA
NEW ORLEANS - Mensen lopen door de puinhopen die de orkaan Katrina in New Orleans heeft achtergelaten. Foto EPA

Hoeveel mensenlevens Katrina in totaal heeft geëist, is nog lang niet duidelijk. Een woordvoerder van de gemeente Biloxi liet weten dat de hele stad onder water staat en zeker vijftig inwoners zijn omgekomen. Daar een deel van de stad volledig ontoegankelijk is, ligt het dodental mogelijk een stuk hoger. Er zouden veel doden zijn gevallen toen een negen meter hoge golf mensen in hun huis overviel.Intussen heeft New Orleans (Louisiana) twee grote problemen. Burgemeester Ray Nagin vreest dat zijn stad snel „voor 100 procent” onder water zal staan. Nu geldt dat nog voor circa 80 procent van de stad, die voor ongeveer driekwart onder de zeespiegel ligt. Er komt nog steeds water door de zwaarbeschadigde dijken en een deel van de pompstations is tijdens de orkaan uitgevallen. Volgens Nagin kan het nog wel een maand duren voordat gevluchte inwoners naar hun huizen kunnen terugkeren, als die er nog staan.

Het tweede grote probleem is de evacuatie van het Superdome. In het overdekte stadion hebben ongeveer 20.000 mensen onderdak gevonden toen ze hun huis moesten ontvluchten of nadat ze waren gered van daken of andere door water ingesloten plaatsen. Ook het Superdome bleek echter niet echt orkaanbestendig. Katrina wist een deel van het dak eraf te rukken. Daarbij viel de stroom uit, waardoor de airconditioning niet meer werkt.

Tientallen mensen brachten de nacht van dinsdag op woensdag volgens The Washington Post buiten het Superdome door. Niet alleen uit behoefte aan frisse lucht, maar ook uit vrees voor geweld. In het stadion zijn ook 5000 gedetineerden ondergebracht uit gevangenissen in de omgeving. Nu heel New Orleans dreigt onder te lopen, moeten alle mensen in de tijdelijke opvangcentra, waaronder het Superdome, elders worden ondergebracht.

Gouverneur Kathleen Blanco van Louisiana sprak woensdag tegenover CNN van een „logistieke nachtmerrie”. Zo mogelijk worden de evacués met bussen vervoerd, maar zo nodig met boten of helikopters, liet Blanco weten. De mensen die vastzitten in het Superdome gaan naar een ander stadion, het Astrodome in Houston (Texas), ongeveer 565 kilometer van New Orleans. Blanco had haar ambtgenoot Rick Perry van Texas om de opvang gevraagd.

Voor de evacuaties heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie vijf marineschepen met helikopters naar het getroffen gebied gestuurd. De vaartuigen brengen verder voedsel, brandstof, medicamenten en bouwmaterialen mee. Het duurt volgens een woordvoerder van Defensie vier dagen voordat alle schepen het rampgebied hebben bereikt. Per vliegtuig worden acht maritieme reddingsteams gestuurd.

President George Bush gaat vermoedelijk later deze week naar het getroffen gebied, meldden Amerikaanse media woensdag. Hij is twee dagen eerder teruggekeerd van vakantie om zich in Washington met de coördinatie van de hulpverlening bezig te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer