Buitenland

Mogelijk tachtig doden na Katrina

Orkaan Katrina heeft in de Amerikaanse staten Louisiana, Mississippi, Alabama, Georgia en Tennessee hele wijken onder water gezet, gebouwen beschadigd, de stroomvoorziening van meer dan een miljoen mensen kapot gemaakt en mogelijk zo’n tachtig levens geëist. Het bijna geheel geëvacueerde New Orleans liep zware schade op, maar bleef gespaard voor de allesverwoestende overstromingen die waren gevreesd, doordat de orkaan iets ten oosten van de stad aan land kwam en daarna betrekkelijk snel in kracht afnam.

AP
30 August 2005 20:45Gewijzigd op 14 November 2020 02:53
Kinderen worden aan boord van een kustwachthelikopter gehesen vanaf het dak van hun huis, terwijl hun ouders toekijken. - Foto EPA / Officer Kyle Miemi, Coast Guard
Kinderen worden aan boord van een kustwachthelikopter gehesen vanaf het dak van hun huis, terwijl hun ouders toekijken. - Foto EPA / Officer Kyle Miemi, Coast Guard

Er vielen veel doden in een appartementencomplex in Biloxi, ten oosten van New Orleans. De gouverneur van Mississippi, Haley Barbour, zei te vrezen dat er tachtig en mogelijk nog meer mensen zijn omgekomen. ‘Ik vind het verschrikkelijk om het te moeten zeggen, maar het ziet ernaar uit dat dit wat de tol aan mensenlevens betreft een heel erge ramp is’, aldus Barbour. In het goeddeels verlaten New Orleans grepen sommige achtergebleven mensen dinsdag hun kans door aan het plunderen te slaan. Eten, drinken, luiers, juwelen en kleding, niets was veilig.De Amerikaanse president George Bush zal zijn vakantie vroegtijdig beëindigen om zich te kunnen toeleggen op de hulpverlening aan het door de orkaan getroffen gebied. Woensdag wordt Bush in Washington verwacht, heeft het Witte Huis dinsdag bekendgemaakt. De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn medeleven betuigd aan Bush en het Amerikaanse volk.

Tientallen mensen moesten dinsdag van de daken en zolders van hun ondergelopen huizen in het getroffen gebied worden gehaald. Het dodental zal volgens de autoriteiten zeker nog oplopen naarmate reddingwerkers meer overstroomde gebieden bereiken. Volgens de autoriteiten kan het wel twee maanden duren voordat iedereen weer is aangesloten op het elektriciteitsnet. Tien ziekenhuizen in New Orleans werkten op noodaggregaten.

De gouverneur van de staat Louisiana, Kathleen Blanco, zei te begrijpen dat iedereen nu graag terug wil keren om de schade op te nemen, maar dat dat in veel gevallen door alle verwoestingen aan de infrastructuur absoluut onmogelijk is. Volgens de autoriteiten kan het nog een week en misschien zelfs langer duren voordat mensen kunnen terugkeren. Omdat de aanwezigheid van mensen in het rampgebied de hulpverlening kan bemoeilijken wordt iedereen afgeraden naar het gebied af te reizen.

De federale autoriteiten hebben babyvoeding, communicatieapparatuur, generatoren, water, ijs en eerstehulpbenodigdheden naar het gebied gestuurd, alsmede artsen en verpleegkundigen. Het ministerie van defensie stuurde experts om te helpen bij reddingsoperaties.

Katrina bereikte de omgeving van New Orleans maandagmiddag. De hevige regenval en hoge golven die de orkaan meebracht zetten huizen onder water. Op de zuidelijke oever van het Ponchartrain–meer bij de stad rees het water tot de daken van honderden huizen. In St. Bernard Parish ten oosten van New Orleans liepen veertigduizend huizen onder water.

De wind was even verwoestend als het water. In New Orleans vlogen dakpannen, takken, hekken, lantaarnpalen en stukken stoplicht door de lucht. Ramen werden uit hun sponningen geblazen. Zelfs het stalen dak van de Superdome–arena, waar ongeveer tienduizend voornamelijk arme en dakloze mensen hun toevlucht hebben genomen, hield het niet. Water liep door enkele gaten in het dak naar binnen en tot overmaat van ramp viel in het stadion de stroom uit. Dankzij enkele noodaggregaten was er wel licht, maar de airconditioning kon niet draaiende worden gehouden.

Burgemeester Ray Nagin van New Orleans zei dat in reactie op zijn oproep tot evacuatie zo’n 80 procent van de bevolking van zijn stad – waarin 480.000 mensen wonen – was vertrokken. Hoewel delen van de stad onder water liepen, gebeurde niet waar de burgemeester en andere autoriteiten al jaren voor vrezen: New Orleans werd niet geheel verzwolgen door vloedgolven. De meeste pompen die de onder de zeespiegel gelegen stad droog moeten houden, bleken dinsdag niet meer te functioneren. Waarschijnlijk door een breuk in een dijk langs een kanaal steeg het water dinsdag nog in New Orleans. Het rampenscenario dat de stad zou veranderen in een negen meter diepe poel gevuld met door chemicaliën uit nabijgelegen raffinaderijen vervuild water is desalniettemin vooralsnog uitgebleven.

In de nacht van zondag op maandag was de kracht van de orkaan al iets afgenomen, waardoor Katrina maandagmorgen werd geclassificeerd als een orkaan van de vierde categorie, met windsnelheden tot 233 kilometer per uur. In de loop van de dag namen de windsnelheden af en maandagavond was Katrina ’slechts’ een orkaan van de eerste categorie. Dinsdagavond Nederlandse tijd was Katrina afgezwakt tot een tropische depressie, maar kon zij nog wel voor de nodige wateroverlast gaan zorgen in de noordelijker gelegen staten Tennessee en Ohio waarnaar zij op weg was.

Hoewel de schade minder omvangrijk is dan verwacht, is die niet gering. De eerste schattingen van verzekeringsmaatschappijen lagen rond de 26 miljard dollar (21 miljard euro). Daarmee zou Katrina de duurste orkaan zijn die de VS ooit heeft getroffen.

De olieprijzen stegen maandag tot boven de 70 dollar per vat, omdat Katrina over een belangrijk oliewingebied heen is getrokken. Nadat de olieraffinaderijen hadden gemeld dat de schade aan hun apparatuur mee lijkt te vallen zakten de prijzen weer. Het onderzoek naar de schade is echter nog gaande en president George Bush heeft gezegd dat zo nodig de nationale oliereserves, die liggen opgeslagen in zoutgrotten in Texas en Louisiana, zullen worden aangesproken. Bush beloofde het door de orkaan getroffen gebied uitgebreide noodhulp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer