Economie

EU werkt aan oplossing blokkade Chinees textiel

Europees commissaris Mandelson van Handel werkt aan voorstellen waardoor de duizenden tonnen Chinees textiel die in de Europese zeehavens wachten op toelating, hun weg naar de kledingwinkels kunnen vervolgen.

ANP
29 August 2005 08:41Gewijzigd op 14 November 2020 02:53

„Als de EU-landen meewerken, denk ik dat we halverwege volgende maand alle goederen die momenteel bij de douane worden tegengehouden, kunnen deblokkeren”, zei de commissaris zondag tegen de BBC.

Vandaag zou Mandelson zijn ideeën voorleggen aan afgevaardigden van de lidstaten. Sinds begin dit jaar de handelsbelemmeringen zijn geschrapt, wordt de Europese markt overspoeld met goedkope kleding uit China. Dit tot grote schrik van fabrikanten in Europa, die vooral in de zuidelijke landen nog voor heel wat werkgelegenheid zorgen. Daarom heeft de EU voor de zomervakantie quota opgelegd voor Chinees textiel. Die quota bleken voor sommige groepen textiel, waaronder truien en T-shirts, al snel te zijn overschreden.

Nieuwe scheepsladingen waren toen al onderweg, maar strandden in de Europese havens. Importeurs waarschuwen dat sommige kledingwinkels dit najaar hun schappen niet meer kunnen bijvullen. De EU is intern verdeeld: zuidelijke landen willen vasthouden aan de quota om hun industrie te beschermen, terwijl de noordelijke landen de goedkope kleding juist graag zien komen.

De onderhandelingen tussen de EU en China hebben nog niets opgeleverd, maar verlopen volgens een woordvoerster van Mandelson „eerlijk.” Ook de Verenigde Staten hebben problemen met de toevloed van kleding uit China. Ook de Amerikanen onderhandelen met Peking over een oplossing.

De Nederlandse verladersorganisatie EVO kijkt kritisch naar de onderhandelingen. „Mandelson stelt dat de Europese Commissie mogelijk halverwege september alle geblokkeerde goederen vrijgeeft. Dat zou een uitkomst zijn die voor wat betreft de huidige, urgente problemen een heleboel pijn wegneemt.” Maar dit mag volgens EVO „onder geen voorwaarde” ten koste gaan van de textielquota voor de volgende jaren.

„Als dat de uitkomst van het overleg met China is, dan hebben we het nog altijd over een second best-oplossing”, aldus EVO. „Als textiel uit China niet langer verkrijgbaar is doordat het quotum voor 2006 nu al bereikt is, wordt kleding simpelweg duurder. Wrang en onterecht, omdat de quotumregeling een regelrechte inbreuk is op het vrijhandelsprincipe.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer