Economie

Greenspan bezorgd over economie VS

De toenemende neiging tot protectionisme in de handel en het almaar stijgende financieringstekort vormen potentiële bedreigingen voor Amerika’s economische vitaliteit. Dat zei centrale bankpresident Alan Greenspan vrijdag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson (Wyoming).

Van onze correspondent
26 August 2005 22:31Gewijzigd op 14 November 2020 02:53

„De neiging (van het Amerikaanse parlement, red.) tot steeds meer protectionisme in de handel en het uitblijven van maatregelen om ons fiscale beleid een duurzame basis te geven, ondermijnen onze belangrijkste troef, namelijk de flexibiliteit van onze economie die ons in toenemende mate beschermt tegen economische schokken”, aldus Greenspan.

Zijn opmerkingen wekten enige verwondering bij analisten, die erop wezen dat de voorzitter van de Federal Reserve (Fed) in de afgelopen jaren onveranderlijk de belastingverlagingen van de regering-Bush steunde. „Die belastingverlagingen in een tijd waarin wij twee oorlogen (Irak en Afghanistan, red.) moeten financieren plus gestaag stijgende energieprijzen dragen belangrijk bij aan het financieringstekort”, aldus James Duffault van investeringsbank Salomon Brothers in New York.

Sommige deelnemers aan de bijeenkomst in Jackson vergeleken de opmerkingen van Greenspan met zijn waarschuwing voor ”irrational exuberance” (onredelijke uitbundigheid) die voorafging aan de implosie van de dotcom-markt. Ook nu weer waarschuwde Greenspan in verband met de stijgende aandelenkoersen en oplopende prijzen voor onroerend goed. „Mensen voelen zich hierdoor rijk, maar die rijkdom kan snel vervliegen”, aldus Greenspan.

Dat is bijvoorbeeld het geval als de ”huizenballon” implodeert. Mensen komen dan met relatief grote schulden te zitten en zullen hun consumptie drastisch terugschroeven. Dat is nadelig voor de economie. Het Amerikaanse bruto binnenlands product draait namelijk voor tweederde op de consument. Overigens heeft de Amerikaanse economie de aanhoudende stijging van de energieprijzen tot nu toe goed doorstaan, aldus de Fed-voorzitter.

Veel Amerikanen zijn minder positief over deze ontwikkeling. De index van het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan daalde voor het eerst in drie maanden van 96,5 in juli naar 89,1 in augustus. Deze daling viel veel groter uit dan analisten hadden verwacht. „Het is nog zomer, maar mensen maken zich nu al zorgen over de winter. Hoe houden zij hun huizen warm als de prijs voor huisbrandolie steeds verder oploopt en hoe houden zij hun meest geliefde speelgoed -de auto- rijdend als de benzineprijzen door het dak schieten?” aldus David Bookhart van de Consumer Energy Council of America in Washington.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer