Duitse verkiezingen kunnen doorgaan
Het Duitse federale constitutionele hof heeft donderdagmorgen bepaald dat de voor 18 september uitgeschreven vervroegde parlementsverkiezingen gewoon doorgang kunnen vinden. Twee parlementsleden hadden het besluit van bondspresident Horst Köhler om vervroegde verkiezingen te houden bij het hof aangevochten.
Het constitutioneel hof in Karlsruhe boog zich de afgelopen weken over de bezwaren van de afgevaardigden Hoffmann en Schulz van de regeringspartijen SPD en Groenen. Het duo stelde dat bondskanselier Schröder misbruik maakte van de grondwet om vervroegde verkiezingen mogelijk te maken.
De regeringsleider stelde op 1 juli in het parlement de vertrouwenskwestie, met de bedoeling die te verliezen. Hoewel hij over een meerderheid beschikt, kwam hij inderdaad stemmen tekort, omdat een groot deel van zijn achterban zich van stemming onthield. Daarmee dwong de bondskanselier een nieuwe stembusgang af.
Schröder besloot tot de vervroegde stembusronde na de verkiezingen in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, die voor zijn sociaal-democratische SPD desastreus verliepen. Schröder hoopt met nieuwe verkiezingen meer steun voor zijn omstreden hervormingsplannen af te dwingen.
De voorzitter van de Duitse regeringspartij SPD, Franz Müntefering, is woensdag onwel geworden op een verkiezingsbijeenkomst. Tijdens een toespraak in Homburg, in Saarland, werd hij onwel en zakte ineen. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar volgens artsen kon hij vandaag weer naar huis.
De 65-jarige Müntefering werd onwel toen hij de gevolgen van de vergrijzing in Duitsland in een toespraak belichtte. Hij was na het incident vrij snel weer bij bewustzijn. Volgens zijn woordvoerder had Müntefering problemen met zijn bloedcirculatie. Het gaat weer goed met hem, aldus de zegsman woensdagavond.