Palestijn steekt orthodoxe joden neer in Jeruzalem
Een Palestijn heeft woensdag in een winkelstraat in de Oude Stad van Jeruzalem twee jonge orthodoxe joden neergestoken. Een van de hen bezweek in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Dat hebben de Israëlische autoriteiten bekendgemaakt.
De politie in Jeruzalem noemde de steekpartij een terreuraanslag. Volgens een politiewoordvoerder was de dader een jonge Palestijn. Hij wist te ontkomen. Volgens Israëlische nieuwsmedia had de omgekomen jood de Britse nationaliteit en studeerde hij in Jeruzalem.
Bij een inval in het Palestijnse vluchtelingenkamp Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische militairen gisteravond vijf gewapende Palestijnse strijders doodgeschoten. Volgens het Israëlische leger waren de strijders leden van de radicale beweging Islamitische Jihad en zijn zij betrokken geweest bij het beramen van zelfmoordaanslagen, waaronder die in Tel Aviv in februari en in Netanya vorige maand. Een van hen was een 14-jarige jongen.
Israëlische militairen trokken Tulkarem woensdagavond laat met jeeps binnen en omsingelden een huis. Toen vanuit de woning werd geschoten, beantwoordden de militairen het vuur, aldus ooggetuigen. Er viel een onbekend aantal gewonden. Zowel de doden als de gewonden werden door de Israëlische militairen meegenomen.
Intussen heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook en het noorden van de Westelijke Jordaanoever een „veelbelovend begin” genoemd. Het machtigste VN-orgaan dringt aan op een verdere voortzetting van het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen, aldus gisteren de raad in een verklaring.
De leden van de Veiligheidsraad kwamen achter gesloten deuren bijeen om een officieel standpunt te bepalen over de ontruiming van alle 21 joodse nederzettingen op de Gazastrook en vier op de Westoever. De Japanner Kenzo Oshima, die deze maand voorzitter van de raad is, sprak naderhand van een „echt optimistische stemming.”
De Israëlische regering nam woensdag de laatste maatregelen met betrekking tot de overdracht van de Gazastrook aan de Palestijnen. Er zijn belangrijke overeenkomsten gesloten over de beveiliging van de zuidgrens met Egypte en de afvoer van het puin van de gesloopte woningen. Tegelijkertijd werd bekendgemaakt dat Palestijns gebied op de Westoever wordt onteigend, zodat de bouw van de afscheiding rond de nederzetting Ma’aleh Adumim kan worden voortgezet. De nederzetting wordt door de afscheiding verbonden met het door Israël geclaimde Jeruzalem.
De lus rond Maaleh Adumim maakt deel uit van een 680 kilometer lang complex van muren, stroomhekken, geulen en prikkeldraadversperringen. Volgens Amos Gil, directeur van de Israëlische actiegroep Ir Amim, gaat het om ongeveer 60 vierkante kilometer die door de Palestijnen voor hun toekomstige staat wordt opgeëist.