Buitenland

Hoogwater Alpen gaat richting Donau

Het hoogwater in de Alpen verplaatst zich via rivieren noordwaarts naar de Donau. Deze hoofdstroom trad woensdag buiten zijn oevers. Vooralsnog zijn geen grote bebouwde gebieden overstroomd, wel staan talrijke gebouwen onder water.

Buitenlandredactie
25 August 2005 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 02:52
AU/NEU ULM/LUZERN – Het watergeweld heeft de autovoorraad van een dealer in het Oostenrijkse Au volledig verwoest. Foto's EPA
AU/NEU ULM/LUZERN – Het watergeweld heeft de autovoorraad van een dealer in het Oostenrijkse Au volledig verwoest. Foto's EPA

Meteorologen verwachten dat door het uitblijven van verdere regenval de problemen uiteindelijk beperkt zullen blijven. Aanvankelijk werd gevreesd voor hogere waterstanden dan die in 1999. Desondanks hebben talrijke steden en dorpen langs de Donau voorzorgsmaatregelen getroffen en traden noodplannen in werking.

In het Beierse Neu-Ulm, waar de Iller in de Donau stroomt, waren dinsdagnacht uit voorzorg 250 mensen geëvacueerd, onder wie honderd patiënten van een plaatselijk ziekenhuis.

De dramatische situatie in de door wateroverlast getroffen gebieden in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland verbeterde licht. Volgens de jongste gegevens van de politie vielen hier sinds het weekeinde in totaal tien doden, zes in Zwitserland en vier in Oostenrijk. De schade loopt volgens eerste schattingen in de honderden miljoenen euro’s.

De meeste slachtoffers door de overstromingen zijn tot nu toe gevallen in Roemenië, waar 25 mensen de dood vonden. Volgens de Roemeense autoriteiten verdronken dinsdagnacht zeven mensen toen hun huizen door het wassende water werden verzwolgen.

De situatie in het door hoogwater ingesloten Duitse toeristenoord Garmisch-Partenkirchen is verbeterd. Veel plaatsen in de regio blijven evenwel voorlopig onbereikbaar over de weg.

In Zwitserland stonden wijken van de hoofdstad Bern en de oude binnenstad van Luzern aan het Vierwoudstedenmeer onder water. Door steen- en modderlawines zijn bepaalde regio’s nog altijd onbereikbaar.

In het kanton Obwalden is het toeristenoord Engelberg alleen via de lucht toegankelijk. Ongeveer 1500 mensen zitten er vast. Doordat in het Berner Oberland wegen en bruggen zijn weggeslagen wordt het verkeer sterk belemmerd.

De inwoners van Tirol en Voralberg in Oostenrijk kunnen iets opgeluchter adem halen. Maar ook hier waren nog duizenden mensen van de buitenwereld afgesloten.

Veel belangrijke doorgaande wegen in de Alpen zijn nog altijd (deels) dicht. De Duitse A8 (München-Stuttgart) ter hoogte van Augsburg kon weer worden opengesteld nadat het traject eerder was afgesloten wegens instortingsgevaar van een brug in aanbouw. Ook de autosnelweg over de Brenner is vanuit München en Bolzano weer toegankelijk. Vakantiegangers en ander personenverkeer hoeven nu minder ver om te rijden van en naar Italië. Voor het vrachtverkeer waren gisteravond nog niet alle wegen vrijgegeven.

Het waterpeil van de Rijn ter hoogte van het Zwitserse Basel is langzaam aan het zakken. Volgens Zwitserse media zijn verscheidene beperkingen voor het scheepvaartverkeer in de regio in fases opgeheven. In Basel zaten circa dertig schepen vast die wegens het hoge waterpeil niet verder konden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer