NGK-opleiding vraagt mogelijk subsidie aan
De Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding (NGP), het nieuwe opleidingsinstituut voor predikanten in de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK), zal mogelijk overheidssubsidie aanvragen.
Dat blijkt uit de deze week vrijgegeven voorstellen van de commissie opleiding predikanten (COP) voor de extra Landelijke Vergadering (LV) op 5 november.
De LV (generale synode) van Lelystad besloot in juni vorig jaar een eigen predikantsopleiding te starten die „aanleunt” tegen de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Apeldoorn (TUA). Op de extra LV in november zullen de afgevaardigden de belangrijkste voorstellen van de COP hierover bespreken. Het eigen instituut zou dan per 1 januari 2006 kunnen starten.
De commissie stelt de LV onder meer voor de in haar rapport voorgestelde organisatiestructuur over te nemen en te kiezen voor de oprichting van een stichting Nederlands Gereformeerde Predikantsopleiding.
Verder vraagt zij haar een raad van toezicht in te stellen, daarin zeven leden te benoemen en een reglement voor zijn functioneren vast te stellen; het convenant met de TUA goed te keuren; de benodigde omslag vast te stellen en het bestuur van het instituut te machtigen deze vastgestelde bijdrage van de kerken te innen.
De COP verzoekt de LV ook uit te spreken dat zij „geen (c.q. wel)” bezwaar heeft tegen het aanvragen van overheidssubsidie. Ten aanzien hiervan schrijft zij dat de overheid onder bepaalde voorwaarden subsidie aan kerkelijke opleidingen voor predikanten verstrekt. Zo is de TUA volledig gesubsidieerd en stemde de generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt er recent mee in dat de Theologische Universiteit Kampen (TUK) voor 50 procent subsidie gaat aanvragen. „Het betreft hier door de overheid erkende volledige opleidingen. Ook aan kerkelijke deelopleidingen kan onder bepaalde voorwaarden een (kleine) subsidie worden verleend.”
De LV kan, aldus de COP, „overwegen of zij daar eventueel een aanvraag voor zou willen of dat zij daar om principiële of andere redenen van af ziet. De COP heeft zich op dit punt globaal georiënteerd. Het bestuur kan, in het geval de kerken subsidie zouden willen ontvangen, verder onderzoeken of de huidige opleiding daarvoor in aanmerking kan komen. Wel is nu al duidelijk, dat het lang duurt eer een subsidieaanvraag wordt toegekend.”
De commissie vraagt de kerken te bepalen dat de NGP (overeenkomstig het besluit van de LV van Lelystad) verplicht wordt voor allen die vanaf 1 september 2006 met de universitaire theologiestudie beginnen met het oog op een mogelijk predikantschap in de NGK.
De COP schrijft het te betreuren dat het bestuur van het Nederlands Gereformeerd Seminarie (NGS), vanouds het opleidingsinstituut van de NGK, bezwaren houdt tegen de voorgestelde „aanleunoptie omdat het een volledige eigen opleiding prefereert.” Zij verzoekt het NGS evenwel de kerkelijke besluiten te respecteren.