Regen drama voor Zeeuwse agrariërs
Misoogsten dreigen na de zware regenbuien die zaterdag over Noord-Beveland, Walcheren en het westen Zeeuws-Vlaanderen trokken. Veel aardappel-, uien- en graantelers vrezen het ergste.
Agrariërs M. de Bruine uit Kats, H. Koole uit Biggekerke en B. Thomaes uit Hoofdplaat van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) zien het somber in. Volgens De Bruine moet erop gerekend worden dat op Noord-Beveland ongeveer 80 procent van de consumptieaardappelen verloren gaat. „Aardappelen die meer dan 24 uur onder water staan kun je afschrijven, die gaan onherroepelijk rotten. Ook de uienoogst wordt waarschijnlijk een drama. Het is afwachten hoe het met de tarwe gaat. Veel boeren hadden pas een deel hiervan geoogst. Het is de vraag of de rest gered kan worden. Als het droog weer wordt, kunnen de gewassen nog drogen, maar zo niet dan kunnen we het wel vergeten.”
Koole uit Walcheren is even pessimistisch als zijn Bevelandse collega. Volgens hem hebben de gewassen ook begin juli al veel water te verwerken gekregen. „Het zal een drama worden voor die boeren die contracten hebben afgesloten en hun aardappeloogst verloren zien gaan. Maar ook de graanboeren gaan het moeilijk krijgen. Hier op Walcheren was ongeveer de helft van het graan nog maar van het land gehaald.”
De hoeveelheid water die zaterdag naar beneden kwam varieerde van plaats tot plaats. Op Noord-Beveland en Walcheren viel gemiddeld 80 millimeter. Thomaes zegt dat er in het Zeeuws-Vlaamse Aardenburg en in Oostburg 100 tot 140 millimeter werd opgevangen. „Dit is de derde keer in een paar maanden tijd dat de landerijen onder water komen te staan.” Volgens Thomaes zorgt niet alleen de regenval, maar ook de afvoer van het water voor problemen. „Vanwege een milieuconvenant mogen we niet onbeperkt lozen, om rietgroei in kleine slootjes tegen te gaan. Dat riet is echter inmiddels zo hoog geworden dat het het water tegenhoudt. We hebben het al een paar keer aangekaart bij het waterschap, we hopen dat er nu iets aan gedaan wordt.”
Hoe groot de schade is wordt pas aan het eind van de week duidelijk als de schademeldingen zijn geïnventariseerd. Boeren kunnen zich verzekeren tegen regenschade, maar de premies zijn hoog en er geldt een eigen risico van 25 procent. Kunnen de oogsten als verloren worden beschouwd, dan betekent dit voor veel boeren in Zeeland een financiële strop.