Binnenland

„Kunstproject toont andere kant boer”

Een cadeautje voor de omgeving. Dat is het kunstproject rond Scherpenzeel volgens de initatiefnemers. Maandag openden minister Veerman (Landbouw) en staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) samen met de Gelderse gedeputeerde Van Haaren een route langs zeven permanente en drie tijdelijke kunstwerken in het buitengebied van Scherpenzeel.

Van onze verslaggever
23 August 2005 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 02:52
SCHERPENZEEL – Minister Veerman van Landbouw (r.) bekeek maandag in Scherpenzeel het kunstwerk ’t Keu, dat deel uitmaakt van de openluchttentoonstelling ”Kunst op het Platteland”. Eer der opende Veerman de tentoonstelling met burgemeester Colijn (l.) en
SCHERPENZEEL – Minister Veerman van Landbouw (r.) bekeek maandag in Scherpenzeel het kunstwerk ’t Keu, dat deel uitmaakt van de openluchttentoonstelling ”Kunst op het Platteland”. Eer der opende Veerman de tentoonstelling met burgemeester Colijn (l.) en

De werken, gemaakt door kunstenares Hanni Stolker, zijn totstandgekomen in samenwerking met de bewoners van het buitengebied. De thema’s zijn ontleend aan ideeën van de bevolking en hebben te maken met de omgeving, de landbouw en veeteelt. Zo zijn de silo’s van een pluimveebedrijf beschilderd, staan in de berm van een weg de contouren van een varken en prijken er vier stalen raamwerken in de vorm van een ei langs de provinciale weg Scherpenzeel-Barneveld.

Het idee voor de fietsroute komt van de gemeente Scherpenzeel, die zocht naar een manier om het buitengebied te verfraaien. De provincie Gelderland, de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) droegen daaraan bij.

Nadat besloten werd om in zee te gaan met kunstenares Hanni Stolker, werd uit 39 schetsen van haar een aantal ontwerpen gekozen. Dit resulteerde in zeven permanente kunstwerken en drie tijdelijke. De laatste drie bestaan uit beschilderde hooibalen. Eén symboliseert de bruiloft van een van de kinderen van de boer op wiens land het kunstwerk staat. Anderen zijn beschilderd met hooibouwtaferelen en bladeren. De tijdelijke kunstwerken blijven staan totdat het gras in de balen nodig is als voedsel voor dieren.

LTO-vertegenwoordiger D. Geurts noemt de kunstwerken van belang voor het platteland. Toch zaten de meeste boeren er volgens hem niet op te wachten. „Hun hebben we voorgehouden dat er meer is dan alleen geld verdienen. Je moet niet alleen silo’s en schuren bouwen, maar ook eens wat leuks doen voor de omgeving. En bovendien kunnen we aantonen naar de overheid dat boeren best bereid zijn mee te werken met ideeën van het Rijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer