„Jeugd heeft levend getuigenis nodig”
Jonge mensen hebben behoefte aan het levende getuigenis in woorden en daden van hun leerkrachten. Dat doet hen eerder verlangen naar God dan allerlei verhalen uit vroeger tijd, aldus ds. L. Terlouw maandagavond tijdens de openingsbijeenkomst van het Wartburg College, locatie De Swaef, in Ridderkerk.
Ds. Terlouw, bestuurslid van de Wartburg en predikant van de gereformeerde gemeente in Barendrecht, mediteerde maandag over de jonge koning Josía. „In zijn tijd keken de Israëlieten naar het machtige Assyrië. Zij dachten: Als wij dezelfde afgoden aanbidden, gaat het ons ook voor de wind. Zo kijken wij ook graag naar de wereld. Je voelt je flink als je ’s maandagsmorgens de voetbaluitslagen weet, ook al heb je die zondags tussen de kerkdiensten per sms opgevraagd. Je hoort graag mooie nummers op de mp3-speler of kijkt graag een mooie dvd. We denken dat de wereld ons gelukkig zal maken.”
Onder Josía kwam er een nieuw begin voor het tweestammenrijk. „Toen hij 16 jaar oud was, kwam hij erachter dat de wereld hem ongelukkig maakte. Hij begon de God van zijn vader David te zoeken, ook al werd hij misschien uitgelachen door zijn leeftijdsgenoten. Maar hij vond steun in de psalmen van David, die vast wel ergens in het paleis gelegen hebben. Wat zou het groot zijn als wij net als Josía God lief mogen krijgen.”
Vervolgens hield drs. G. J. A. Toonen, lid van de centrale directie, een toespraak over het thema ”Waar is God?” aan de hand van een waar gebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. „Duitse soldaten halen 200 weeskinderen met hun twaalf verzorgers uit een weeshuis. Hun directeur, Janus Korczak, is van Duitse afkomst en hoeft niet mee. Maar hij laat zijn kinderen niet in de steek en komt uiteindelijk ook om in de gaskamer. Zo laat de Heere Zijn kinderen ook niet in de steek. Maar Korczak kon de kinderen niet redden en dat kan God wel.”
Toonen noemde drie diepingrijpende gebeurtenissen waarbij we ons af kunnen vragen waar de Heere op dat moment was. De zeebeving in Azië, het gijzelingsdrama in Beslan en de aanslagen in Londen. „Maar ook in ons eigen leven kan de vraag rijzen waarom dit zo moet gaan. Waarom word ik gepest? Waarom is er ruzie thuis. Waarom moet ik met een vreselijk geheim rondlopen?” Volgens Toonen mag die waaromvraag niet zo brutaal gesteld worden. „Dan dagen we God voor onze rechterstoel, terwijl het eenmaal andersom zal zijn.”
Locatiedirecteur K. J. Vogel verzorgde in Ridderkerk de sluiting.
De openingsbijeenkomsten van de andere locaties van het Wartburg College werden maandagavond gehouden in Rotterdam-Zuid, Rotterdam-Alexanderpolder en Dordrecht. Sprekers waren ds. A. Schultink, ds. B. de Romph, ds. W. van Weelden, ds. J. H. Lammers, ds. J. P. Boiten en verschillende directieleden.
Het Wartburg College neemt dit cursusjaar twee nieuwe gebouwen in gebruik. In oktober wordt de nieuwbouw van locatie Marnix in Dordrecht opgeleverd, geschikt voor 700 leerlingen. Daarbij is ook een gedeelte voor praktijkonderwijs, dat eerder onderdeel van de school voor speciaal onderwijs in Barendrecht was. In november volgt de oplevering van de nieuwbouw op locatie Guido de Brès in Rotterdam-Zuid, goed voor 1600 leerlingen. De beide gebouwen zijn vanaf vandaag al in gebruik. Voor locatie De Swaef staat een interne verbouwing op stapel.
Het totaalaantal leerlingen van het Wartburg College ligt al jarenlang rond de 4000.