„De school moet een veilig huis zijn”
Jezelf veilig, maar tegelijk een vreemdeling voelen. Zo zou het moeten zijn, zei bestuurslid K. Bel van het Driestar College maandagavond: veiligheid ervaren op school, maar vreemdelingschap beleven in deze wereld.
Bel stond tijdens de jaaropening van het Driestar College in Woerden stil bij het thema ”De God van Jakob! Leeft Hij nog?”. Directieleden van de scholengemeenschap spraken tijdens de verschillende openingsbijeenkomsten over: ”Ben ik in beeld?”.
Het Driestar College wil veiligheid bieden, maar geen veiligheid is vergelijkbaar met de Schuilplaats van Psalm 46, zei Bel. „Als leerlingen mogen we al onze zorgen voor de Heere neerleggen. Maar dat geldt ook voor de ouders, als ze hun kinderen bij het opgroeien geleidelijk los moeten laten in deze wereld. Drukt ook de zorg om hun eeuwige toekomst?
Het is ten diepste niet goed als we ons geen vreemdeling voelen in deze wereld. We zijn apart gezet en dat moet merkbaar zijn in ons taalgebruik, onze kleding, ons internetgebruik.”
Bel wees op Luther, die na de ontvangst van ontmoedigende tijdingen vaak Psalm 46 zong, de psalm die hem ook inspireerde tot het dichten van ”Een vaste burcht.” „In de allerdonkerste tijden mocht Luther betrouwen op Gods reddende kracht. Jakob was door eigen schuld een zwerver geworden, maar de Heere wist van hem af en bemoedigde hem. God werd hem ter Schuilplaats. Diezelfde God had David in de strijd gesterkt, zo blijkt uit deze psalm.”
Wie een huis heeft, heeft nog niet altijd een thuis, waar hij veiligheid en geborgenheid ervaart. Voor leerlingen zou de school een thuis moeten zijn, „niet alleen voor het haantje de voorste, maar ook voor een verlegen jongen of meisje. Dat ontstaat niet vanzelf; dat moet je uitdragen naar elkaar.”
Het Driestar College begint het jaar met 4040 leerlingen, verspreid over vestigingen in Gouda, Lekkerkerk en Leiden. In oktober wordt bericht van de gemeente Leiden verwacht over de toekomstige huisvesting van deze nevenvestiging, die nu over drie locaties verdeeld is. In 2006 start uitbreiding van de vestiging in Lekkerkerk.
Deze week start de werving van een opvolger voor algemeen directeur A. Lock, die per 1 februari met pensioen gaat.
Maandagavond wees Lock de leerlingen op hun beeldvorming naar elkaar, naar de ouders en naar de docenten. „Je voelt je veilig als je vertrouwen voelt. Wie op jonge leeftijd weinig waardering krijgt, is dan én later vaak onzeker. De belangrijkste vraag zou voor ons moeten zijn: Wie ben ik in Gods ogen?”
Aan het begin van een nieuw cursusjaar kan er veel onzekerheid zijn, zei Lock. „Onzekerheid of je het wel aankunt, of je de goede keuzes hebt gemaakt, of het in de klas wel zal gaan. Je bepaalt gedeeltelijk zelf het beeld dat klasgenoten van je hebben. Luister naar de ander - dat kunnen we vaak niet zo goed. Neem elkaar serieus; cijfer jezelf weg. Schilder Dürer sprak met een vriend af dat hij zich op de kunst zou toeleggen en dat die vriend hem zou onderhouden. Uit dankbaarheid schilderde hij later de handen van zijn vriend, die door het harde werken vereelt waren.”
Om echte vrienden te vinden, moet je je masker afzetten, zei Lock. „Een gevoel van onzekerheid voorkom je niet door populair of stoer te doen. We griffen elkaars fouten zo vaak in ons geheugen, maar schrijf die maar in het zand, waar de wind ze kan uitwissen, en schrijf elkaars goede dingen in graniet.”