Kabinet moet besluit nemen over koopkracht
Het kabinet heeft in zijn eerste week vergaderen over de begroting voor volgend jaar enkele flinke stappen vooruit gezet. Het ziet er naar uit dat de extra aardgasbaten verdeeld worden over onder meer duurzame energie, onderwijs, verbetering luchtkwaliteit en medisch onderzoek.
De lastigste beslissingen liggen echter nog op tafel: hoe kan de koopkracht van de Nederlander verbeterd worden. Dat is niet alleen fijn voor diens portemonnee maar ook goed voor het aantrekken van de economie.
Vanaf dinsdag buigen de ministers zich over de koopkracht en de beloofde lastenverlichting, waarover naar verwachting ook komende week besloten wordt. Door belastingmeevallers is ongeveer 1 miljard euro beschikbaar, maar de precieze verdeling is een lastige klus. Het is draaien aan vele knoppen tegelijk, aldus minister Hoogervorst (Volksgezondheid) eerder. Met de invoering van het nieuwe zorgstelsel per 2006 krijgen burgers te maken met hogere zorgkosten. Het kabinet wil die voor iedereen zo veel mogelijk compenseren met de zogenoemde zorgtoeslag. Vooral voor ouderen en kleine zelfstandigen dreigen problemen.
Daarnaast heeft het kabinet al eerder beloofd de lasten van vooral middeninkomens te willen verlagen. Deze inkomensgroep heeft het de laatste jaren flink voor de kiezen gekregen en als belangrijke motor van de consumptie in Nederland wil het kabinet juist deze groep tegemoet komen. Zo is al aangekondigd dat er 100 miljoen extra gaat naar de tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang en eenzelfde bedrag voor het bevriezen van de benzineaccijns.
Maar vooral coalitiepartij CDA wil meer. De christen-democraten willen het liefst de extra inkomsten uit het zogenoemde FES-fonds, als gevolg van de hogere aardgasprijs die weer is gekoppeld aan de stijgende olieprijs, ook inzetten voor een koopkrachtreparatie bij het gebruik van groene stroom. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) ziet zich door de grote toeloop op een stimuleringsregeling in 2006 genoodzaakt het aansluittarief van 52 euro te verhogen naar 100 euro.
Het kabinet kondigde al eerder aan hier iets aan te willen doen. Om de gebruikers tegemoet te komen, is naar verluidt enkele honderden miljoenen euro’s nodig. Daarvoor moeten wel de strikte afspraken over het FES-fonds, dat alleen bedoeld is voor investeringen in versterking van de economische infrastructuur, ruimer geïnterpreteerd worden. Ingewijden gaven zondag aan dat de coalitiepartijen daartoe wel bereid lijken te zijn.