Examen op de computer
Scripties, boekrapporten, verslagen, ze worden allemaal al jaren op de computer vervaardigd. Maar een examen doe je nog met pen en papier. Enkele honderden havo-scholieren maakten woensdag echter hun examen Engels op de computer. Met een papieren vragenboekje achter de hand.
Tien scholen zouden woensdag meedoen aan de proef. Uiteindelijk bleven er vijf van over. Daartoe behoorde ook de Jacobus Fruytierscholengemeenschap in Apeldoorn. Daar schoven 109 havisten achter toetsenbord en beeldscherm om hun kennis van het Engels te etaleren.
„Dat betekent dat onze systeembeheerders dinsdag op 119 computers (inclusief tien als reserve) stuk voor stuk het programma hebben moeten installeren. Dat was me een klus”, zegt examencoördinator drs. P. Kuiper.
De afdeling bouwkunde kwam ook in actie. Leerlingen en docenten maakten schotjes van spaanplaat die in L-vormige profielen tussen de computers werden geplaatst om spieken te voorkomen.
Omdat er in de vloer van de gymzaal geen computeraansluitingen zitten, had het examen plaats in de mediatheek en twee computerlokalen. Van elf tot twee deden de zeventig leerlingen examen die wat verder weg wonen en van twee tot vijf de 39 leerlingen uit de regio, omdat om vijf uur alle bussen al vertrokken zijn.
Het examen was bijna identiek aan het gewone examen. De inspecteur gaf niet alleen toestemming voor het experiment, maar zei ook dat de leerlingen er een halfuur langer over mochten doen. „Dat komt doordat onze leerlingen de antwoorden op de computer én in hun vragenboekje moeten invullen”, zegt Kuiper voordat het examen begint. „Dus als de stroom uitvalt, is er niets aan de hand. Dan gaan ze gewoon alleen in hun boekje verder.”
Het halfuur extra werd ook verleend omdat het beantwoorden van de vragen op de computer voor sommige examinandi nog wat lastig kon zijn. „We hebben wel een keer proefgedraaid en toen bleken de leerlingen er goed mee om te kunnen gaan. Bij de meerkeuzevragen hoeven ze alleen maar een antwoord aan te klikken. Het wijzigen van een antwoord is ook heel gemakkelijk. De Engelstalige open vragen mogen in het Nederlands worden beantwoord.”
Behalve het vragenboekje werd ook een tekstboekje uitgereikt. „Er zijn leerlingen die het lastig vinden om een langere tekst vanaf een scherm te lezen. Sommigen krijgen er hoofdpijn van. Ze krijgen dan ook de vrijheid om de tekst uit het boekje te lezen en vervolgens de vragen op de computer te beantwoorden.”
De docenten corrigeren het examen ook op de computer. De tweede correctie wordt verricht door een docent van een van de andere vier scholen waar de proef werd uitgevoerd.