Economie

Maïswortelkever duikt op in Nederland

De schrik van de Nederlandse maïstelers is weer opgedoken in Nederland, om precies te zijn bij Maastricht Aachen Airport in Limburg. Het gaat om de maïswortelkever.

ANP
19 August 2005 21:18Gewijzigd op 14 November 2020 02:52
MAASTRICHT – Een maïswortelkever doet zich tegoed aan een maïsplant op een perceel in de buurt van Maastricht Aachen Airport in Limburg. Het ministerie van Landbouw heeft uitgebreide maatregelen genomen om het diertje een halt toe te roepen. Een maïs
MAASTRICHT – Een maïswortelkever doet zich tegoed aan een maïsplant op een perceel in de buurt van Maastricht Aachen Airport in Limburg. Het ministerie van Landbouw heeft uitgebreide maatregelen genomen om het diertje een halt toe te roepen. Een maïs

De larve van dit dier voedt zich met de wortels van maïs, wat in het buitenland al heeft geleid tot 90 procent opbrengstverlies.

Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vrijdag laten weten. Voorzover bekend heeft de kever -iets groter dan een lieveheersbeestje- in Nederland nog geen schade veroorzaakt. Op basis van Europese regelgeving zijn al maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het dier te voorkomen.

In een straal van een kilometer rond de vindplaats moeten maïsboeren hun teelt behandelen met gewasbeschermende middelen. Ze mogen pas oogsten na 1 oktober. De zogenoemde veiligheidszone is 4 kilometer ruimer en hier gelden minder strenge regels. Hier worden vallen opgehangen en het is niet toegestaan om twee jaar op rij maïs te telen op hetzelfde perceel.

Daarnaast is er nog een bufferzone die tot 50 kilometer van de grens van het besmette perceel loopt. In dit gebied worden vallen geplaatst. Die bestaan uit met lijm en lokstof besmeerde stukjes plastic. De vallen worden op 1,20 meter hoogte van de grond bevestigd aan een paal of maïsplant.

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) heeft inmiddels contact gehad met de collega’s in Duitsland en België. De bufferzone strekt zich immers uit tot het grondgebied van die landen. De Nederlandse boeren verbouwen jaarlijks bijna 250.000 hectare maïs, waarvan 80 procent een bestemming heeft als veevoer.

De destructieve kever dook in Nederland voor het eerst op in augustus 2003. De vindplaats was destijds Aalsmeer. Deskundigen vermoeden wegens de nabijheid van luchthaven Schiphol dat het beestje in Nederland belandde via transporten en niet via natuurlijke verspreiding. De PD zet overigens al sinds eind jaren ’90 vallen in tegen het ongedierte.

Elders in Europa geldt de kever al jaren als een gevreesde vijand voor agrariërs. Het vliegveld in Belgrado had in 1992 de primeur van de eerste vangst van een maïswortelkever. Het insect verspreidde zich daarna naar landen als Kroatië, Hongarije, Roemenië, Oostenrijk en ook naar Italië, Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittannië en België. Oorspronkelijk komt de geleedpotige uit Mexico en de Verenigde Staten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer