Sloop Israëlische nederzettingen begonnen
Weken eerder dan verwacht zijn Israëliërs vrijdag begonnen met het slopen van ontruimde joodse nederzettingen op de Gazastrook. Bulldozers van het Israëlische leger walsten vrijdag gebouwen plat in Kerem Atsmona. Met kranen verwijderden militairen caravans uit de nederzetting. Om te voorkomen dat Palestijnen vroegtijdig ontruimde nederzettingen betreden, graven de Israëli’s geulen van 8 meter diep rond de plaatsen.
Het puin laten de Israëlische strijdkrachten liggen voor Palestijnse en Egyptische aannemers. De firma’s die de resten na het definitieve Israëlische vertrek af zullen voeren, zijn ingehuurd door de Wereldbank, die ook toezicht houdt op de sloopwerkzaamheden van de Israëli’s. Een deel van het puin wordt hergebruikt voor de bouw van Palestijnse huizen. Het overige afval zal worden begraven in de Sinaï–woestijn in Egypte.
Naar verwachting neemt de sloop van alle panden in alle ontruimde nederzettingen twee maanden in beslag. De totale kosten ervan bedragen ongeveer 400 miljoen euro. Aanvankelijk dacht Jeruzalem pas op zijn vroegst op 7 september te kunnen beginnen met het afbreken van gebouwen. De al dan niet gedwongen evacuatie van kolonisten en radicale demonstranten verloopt echter voorspoediger dan gedacht.
Vrijdag rondden manschappen van leger en politie ook de ontruiming van de nederzetting Gadid af. Acht radicale Israëlische jongeren braken tijdens de evacuatie uit een bus en vluchtten door Palestijnen bewoond gebied in. Militairen moesten eerder bijna honderd jonge betogers uit de synagoge halen. Anderen hadden zich verschanst op daken. Ze bekogelden de militairen en agenten met stenen, daktegels en olie. De autoriteiten zetten waterkanonnen in tegen de demonstranten. Twee personen raakten gewond, aldus de Israëlische krant Haaretz.
Een dag eerder hadden zich vergelijkbare taferelen voorgedaan in de nederzettingen Kfar Darom en Neveh Dekalim. Voor de ontruiming van de twee belangrijkste verzetshaarden brachten leger en politie enkele duizenden manschappen op de been. De paar honderd kolonisten in de synagogen gaven geen gehoor aan een ultimatum van de autoriteiten om vrijwillig te vertrekken. Militairen forceerden daarop de deuren van de gebedshuizen. Tijdens de moeizame ontruimingen raakten tientallen mensen gewond. Agenten arresteerden 225 demonstranten. Van hen zitten er nog 85 vast.
Politiek Israël heeft woedend gereageerd op de gewelddadigheden en dringt er bij het Openbaar Ministerie op aan de verantwoordelijken juridisch zo hard mogelijk aan te pakken. „Toen ik de jonge mensen die probeerden de politie aan te vallen zag, sloeg mijn gevoel van bedroefdheid om in woede", aldus Sharon, die de demonstranten als criminelen en barbaren omschreef.
Het Israëlische leger is tevreden over de vorderingen tot nog toe. Het verzet in Gadid op vrijdag werd over het algemeen als mild omschreven. Met de ontruiming van deze plaats staat het aantal nederzettingen op de Gazastrook dat leeg is op achttien. Ruim 80 procent van de joodse kolonisten is vertrokken of verwijderd.
Van vrijdagavond tot en met zaterdag zullen er geen ontruimingen plaatshebben in verband met sabbat. Daarna volgen de laatste drie, Netzarim, Katif en Atsmona. Van de vier te ontruimen nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn er al twee vrijwillig opgegeven. De laatste twee, Sa Nur en Homesh, zijn dinsdag aan de beurt.