Raadsleden niet schuldig aan zelfverrijking
Wethouders en raadsleden van de gemeente Elburg hebben zich niet verrijkt met grondtransacties. Dat heeft burgemeester H. Visser van Elburg donderdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
Visser stelde vorig jaar oktober een onafhankelijke onderzoekscommissie in nadat W. Bosch en D. Kroese van de nieuwe partij Gemeentebelang, raadsleden en wethouders in de plaatselijke media beschuldigden zich te hebben verrijkt door grondtransacties.
De commissie werd ingesteld met goedkeuring van de twee leden van Gemeentebelang. Er werd een achttal concrete beschuldigingen onderzocht. In geen van deze zaken, waarbij onder anderen ook oud-wethouder A. Lok van de SGP betrokken was, kwam de onderzoekscommissie tot de conclusie dat van de beschuldigingen ook maar iets waar was.
Oud-wethouder Lok werd er onder meer van beschuldigd dat hij betaald adviseur van gedeputeerde Aalderink was, terwijl hij ook nog wachtgeld ontving. Lok is echter nooit in dienst geweest van Aalderink, aldus het onderzoek. De burgemeester haalde donderdag dan ook fel uit naar Bosch en Kroese. „Ik roep beide raadsleden op voortaan af te zien van het uiten van beschuldigingen in het openbaar, als niet duidelijk is dat deze hard gemaakt kunnen worden”, aldus Visser.
„De onderzoeksresultaten zijn duidelijk. De aantijgingen kunnen niet hard gemaakt worden. Wel heeft de commissie in het algemeen een aantal aanbevelingen gedaan onder de noemer: ga voor het publiek belang, leg verantwoording af en vermijdt de schijn van belangenverstrengeling.”
Zo is de commissie van mening dat de bestuurscultuur transparanter mag zijn. Meer openheid over het bestuurlijk handelen kan voorkomen dat er misverstanden ontstaan. „Het is duidelijk dat steeds de maximale openheid van zaken geboden dient te worden. Daar zal ik mij ook op alle mogelijke manieren voor inzetten. Transparantie is een belangrijke pijler voor het behouden en waar nodig herstellen van het vertrouwen in het bestuur. Je doet niet integer, je bent het en dat is het punt waar het om draait”, aldus de burgemeester.
Bosch en Kroeze, die meebetaald hebben aan het onderzoek, mochten donderdagmiddag niet bij de persconferentie aanwezig zijn. Ze waren daar erg boos over. Visser: „Ik geef een persconferentie aan de media. De raadsleden krijgen het rapport eveneens vanmiddag. Er ligt nog een ander vertrouwelijk document waarin melding wordt gemaakt van zaken die de commissie tijdens het onderzoek tegenkwam. Ik wil dat document eerst zelf zorgvuldig bestuderen. Mogelijk dat ik dan nog de opdracht geef een aantal kwesties nader te onderzoeken.” Over de inhoud van dat document, dat de raadsleden ook niet onder ogen krijgen, weigerde Visser mededelingen te doen.
Bosch en Kroese lieten donderdagavond in een eerste reactie weten niet in te stemmen met de uitkomsten van het rapport. „We laten de rijksrecherche een nader onderzoek instellen. Daarnaast zullen we bij de officier van justitie een klacht indienen om enkele raadsleden en wethouders strafrechtelijk te vervolgen. Dit onderzoek klopt totaal niet.”