Honderd miljoen extra voor kinderopvang
Het kabinet wil vanaf volgend jaar jaarlijks 100 miljoen euro extra uittrekken voor kinderopvang. Het wil daarmee vooral de middeninkomens tegemoet komen.
Volgens minister De Geus van Sociale Zaken is hierover donderdag formeel nog geen besluit gevallen, maar staan zijn collega’s er positief tegenover.
Voor veel gezinnen is de kinderopvang te duur geworden sinds op 1 januari een nieuwe wet van kracht is. Daarin staat dat ouders, werkgevers en overheid ieder eenderde van de kosten van kinderopvang moeten betalen. De bijdrage van werkgevers is echter niet verplicht. Veel bedrijven betalen dan ook niet of minder dan eenderde. Het kabinet heeft eerder gedreigd de bijdrage voor werkgevers verplicht te stellen als daar geen verbetering in komt. Op dit moment is dat echter nog niet aan de orde, aldus De Geus.
De CDA-bewindsman zei donderdag dat de 100 miljoen euro extra een tegemoetkoming vormt van 100 tot enkele honderden euro’s per jaar voor de midden- en hogere inkomens. Hij hoopt dat het „steuntje in de rug" voor veel mensen de doorslag geeft om een baan te aanvaarden of om langer te gaan werken.
De Tweede-Kamerfracties van CDA en D66 hadden eerder al op extra geld voor kinderopvang aangedrongen, evenals de vakcentrale FNV. Daarbij werden bedragen van 150 tot 200 miljoen genoemd. Maar volgens De Geus kan het kabinet ook met 100 miljoen „doen wat nodig is".
CDA en D66 reageerden donderdag terughoudend. Ze willen het voorstel van het kabinet eerst bestuderen. D66-kamerlid Bakker vindt dat er naast extra geld ook een verplichte werkgeversbijdrage moet komen voor kinderopvang. „Als het kabinet daar niet mee komt, moeten we het maar in de Kamer regelen".
De FNV vindt het bedrag „teleurstellend". „Het is te veel om het een symbolisch bedrag te noemen, maar absoluut te weinig om echt zoden aan de dijk te zetten", aldus een woordvoerder.
Onder druk van de Tweede Kamer besloot het kabinet al voor de zomervakantie om met ingang van dit jaar het lesgeld voor 16- en 17-jarigen af te schaffen. Ook deze maatregel komt vooral de middeninkomens ten goede. Het kabinet zoekt ook nog naar andere manieren om de lasten van deze groep te verlichten. Zij hebben de afgelopen jaren flink te lijden gehad van het bezuinigingsbeleid van de overheid.
Daarnaast wil het kabinet ook de koopkracht repareren van een aantal groepen die volgend jaar in de min dreigen te belanden. Het wil voorkomen dat huishoudens er financieel op achteruit gaan door het nieuwe zorgstelsel dat op 1 januari wordt ingevoerd. Dat dreigt vooral voor ouderen met een bescheiden pensioen en kleine zelfstandigen. Het kabinet is bereid voor lastenverlichting en koopkrachtreparatie volgend jaar ruim 1 miljard euro uit te trekken. Dat geld is beschikbaar doordat de economie aantrekt. Daardoor heeft de schatkist flink wat belastingmeevallers.
Daarnaast is er ook een meevaller van 1 á 1,5 miljard door de hogere aardgasinkomsten. Dat geld komt terecht in het zogeheten FES-fonds, dat bedoeld is om investeringen in onder meer wegen, bruggen en kennisinfrastructuur te betalen. Het kabinet wil dit fonds onder meer aanspreken voor een aantal milieumaatregelen. Ook heeft het volgens een ingewijde besloten 100 miljoen euro uit het FES-fonds te reserveren voor de monumentenzorg. Die sector kampt met geldgebrek.
Minister Zalm van Financiën zei donderdag te verwachten dat het kabinet eind volgende week de knoop doorhakt over de begroting voor volgend jaar. Die wordt op prinsjesdag gepresenteerd.