Economie

RDM krijgt meer tijd voor sloop duikboten

De Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) krijgt een maand langer de tijd om twee van Defensie gekochte onderzeeërs te slopen. Het ministerie wilde het bedrijf van ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen in kort geding dwingen al voor september te beginnen met de sloop van de onderzeeboten van de Zwaardvisklasse.

ANP
18 August 2005 10:11Gewijzigd op 14 November 2020 02:51

De rechtbank in Den Haag gunt hem echter iets meer tijd, zo blijkt uit het vonnis dat woensdagwerd vrijgegeven. Van den Nieuwenhuyzen moet of vóór 1 oktober een begin maken met de sloop of de duikboten uiterlijk 1 november terugbrengen naar Nederland. De twee vaartuigen liggen al sinds 2000 afgemeerd in Maleisië.

Defensie is bang dat de werf in Lumut beslag zal leggen op de Tijgerhaai en de Zwaardvis omdat de rekeningen niet zijn betaald. De onderzeeërs, die al in 1995 werden verkocht aan de RDM, worden gezien als strategische goederen waarvoor een exportvergunning noodzakelijk is.

Van den Nieuwenhuyzen had de bedoeling de twee onderzeeërs aan Maleisië te slijten, maar dat land zag uiteindelijk af van de overeenkomst. Om te voorkomen dat de duikboten of onderdelen daarvan in onbevoegde handen komen, wil Defensie dat de schepen volgens een vooraf goedgekeurd sloopplan worden ontmanteld.

Van den Nieuwenhuyzen betoogde dat hij met de werf een mondelinge overeenkomst heeft dat er tot februari geen beslag wordt gelegd. Hij wilde daarom nog een halfjaar uitstel omdat hij nog mogelijkheden zag de schepen te verkopen. De ondernemer slaagde er op de rechtszitting tien dagen geleden echter niet in zijn argumenten hard te maken.

De rechter heeft nu bepaald dat de onderzeeërs volgens de voorschriften van de Koninklijke Marine moeten worden ontmanteld en gesloopt. Blijft Van den Nieuwenhuyzen in gebreke, dat kost dat hem 100.000 euro per dag tot een maximum van 25 miljoen euro.

Het ministerie van Defensie reageerde tevreden op de uitspraak. „We wachten nu met belangstelling op het sloopplan van de RDM”, aldus een woordvoerder. Dat sloopplan is van belang omdat het bedrijf bepaalde onderdelen als torpedobuizen, radar en cryptomachines niet zomaar aan iedereen mag doorverkopen. Zonder exportvergunning zullen ook deze relatief waardevolle onderdelen moeten worden verschroot.

Van den Nieuwenhuyzen laat via zijn woordvoerster weten „redelijk tevreden” te zijn met de uitspraak. De omstreden ondernemer kon niet zeggen of hij ook daadwerkelijk tot sloop overgaat of dat hij de marineschepen alsnog verkoopt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer