Buitenland

Ontruiming Gazastrook verloopt snel

De Israëlische terugtrekking uit de Palestijnse Gazastrook verloopt sneller dan verwacht. De Israëlische strijdkrachten en politie maakten woensdag flinke voortgang bij de uitzetting van kolonisten en hun aanhangers uit het gebied.

ANP
17 August 2005 19:55Gewijzigd op 14 November 2020 02:51

De 15.000 man ordetroepen konden bijna de helft van de 21 nederzettingen ontruimen. Grotere ongeregeldheden deden zich niet voor.

De Israëlische generaal–majoor Ziv uitte de verwachting dat alle nederzettingen in de Gazastrook al begin volgende week zijn verlaten. Een adviseur van premier Sharon verklaarde dat het merendeel van de kolonisten mogelijk zelfs al binnen 48 uur verwijderd zal zijn. De strijdkrachten gingen er eerder van uit dat de operatie tegen de oorspronkelijk 8500 kolonisten en enkele duizenden aanhangers zeker drie weken in beslag zou nemen.

Bij een grensovergang naar de Gazastrook stak een Israëlische vrouw zich uit protest tegen het gedwongen vertrek in brand. Zij liep zware brandwonden op. Een extremistische Israëlische kolonist schoot op de bezette Westelijke Jordaanoever drie Palestijnen dood. Kort daarna vuurden militante Palestijnen een mortiergranaat af op Israëlische militairen in de Gazastrook. Er vielen geen slachtoffers.

De Israëlische ordetroepen waren woensdagochtend joodse nederzettingen in de Gazastrook binnengetrokken om alle kolonisten te verwijderen, desnoods met geweld. Het ultimatum om vrijwillig te vertrekken, was om middernacht (plaatselijke tijd) afgelopen.

Volgens de krant Haaretz waren tot woensdagnamiddag acht nederzettingen ontruimd, deels onder dwang. Het gaat om Bedolah, Dugit, Kerem Atzmona, Morag, Nissanit, Peat Sadeh, Slav en Tel Katifa. Een deel van deze nederzettingen was dinsdag al vrijwillig verlaten.

Morag was een van de kolonies waar vooraf het meeste verzet werd verwacht. Er woonden veel fanatiek religieuze joden. Israëlische militairen moesten in Morag en enkele andere plaatsen opposanten uit synagogen verwijderen.

In Neve Dekalim, de grootste nederzetting, arresteerden ordetroepen zestig betogers na een gewelddadige confrontatie. Inwoners van sommige nederzettingen hebben gezworen zich tot het bittere einde tegen hun gedwongen verhuizing te zullen verzetten.

De meeste kolonisten en hun sympathisanten lieten zich onder dwang afvoeren. Huilend en wanhopig verwezen zij naar de jodentransporten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een deel van de tegenstanders had jodensterren op de kleren bevestigd.

Een van de leiders van de belangrijkste kolonistenorganisatie Yesha in de Gazastrook erkende dat de oppositie tegen de ontruiming faalt. Yesha organiseerde de afgelopen maanden verscheidene massabetogingen tegen de ontmanteling van de nederzettingen.

De Israëlische premier Sharon zei „tot tranen toe" geroerd te zijn door de „hartverscheurende" beelden van kolonisten die onder dwang uit hun huizen worden gehaald. De regeringsleider riep in een televisietoespraak de kolonisten op niet de ordetroepen de schuld te geven van de ontruiming van hun nederzettingen. „Ik ben hiervoor verantwoordelijk. Val mij aan.", zei hij.

Sharon prees de „eerzame en kalme" wijze waarop het merendeel van de kolonisten tot dusver op de terugtrekking heeft gereageerd. De protesten weet hij aan radicale jongeren, die veelal van de Westelijke Jordaanoever zijn gekomen om de ontruiming te frustreren.

Sharon heeft steeds gezegd dat de terugtrekking zou helpen de angel uit het conflict met de Palestijnen te halen. Ook zou de veiligheid van de staat Israël verbeteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer