Binnenland

Biologische klok ADHD’ers te laat afgesteld

Kinderen met ADHD, een psychische stoornis die hen overbeweeglijk en extreem druk maakt, hebben onder meer vaak moeite met inslapen. Onderzoekers van het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede hebben nu aangetoond, dat de biologische klok van deze kinderen te laat staat afgesteld. Daardoor krijgen zij pas veel later slaap dan normaal zou zijn voor hun leeftijd.

ANP
17 August 2005 19:14Gewijzigd op 14 November 2020 02:51

Volgens de onderzoekers is tot nu toe steeds aangenomen dat ouders onvoldoende overwicht hadden op hun ADHD–kind. Dat blijkt echter bij de meeste kinderen niet het geval. Zij hebben een tekort aan melatonine, een stofje in de hersenen dat het waak– en slaapritme regelt. Door de ADHD–kinderen extra melatonine te geven, eventueel in combinatie met lichttherapie, is de chronische slaapstoornis goed te behandelen, aldus de onderzoekers van de polikliniek voor Slaapstoornissen en Chronobiologie van het ziekenhuis in Ede.

De relatie tussen melatonine en slaapstoornissen is al langer bekend. De polikliniek in Ede schrijft ook al geruime tijd melatonine voor. Het relatief grote aantal hyperactieve kinderen met inslaapproblemen dat naar de kliniek kwam, viel echter op. Daarom is naar deze groep apart onderzoek gedaan, temeer daar het tekort aan nachtrust overdag voor nog meer gedragsproblemen zorgt. In Nederland heeft 3 tot 5 procent van de kinderen onder de 12 jaar last van ADHD.

Volgens psycholoog K. van der Heijden komt de melatonineproductie bij ADHD–kinderen te laat op gang. Sommige kinderen maken zelfs nauwelijks melatonine aan. Daardoor blijven ze lang wakker, maar worden ze ’s morgens ook heel moeilijk wakker. Met extra melatonine in de vorm van tabletten vielen de kinderen veel makkelijker in slaap, zodat ze de volgende dag ook uitgerust wakker werden.

Het Edese ziekenhuis gaat samen met het medisch centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam, het Instituut voor Hersenonderzoek en het epilepsiecentrum Kempenhaege nader onderzoek doen naar het effect van melatonine bij ADHD–kinderen. Het is mogelijk dat het toedienen van extra melatonine niet alleen de slaap, maar ook allerlei andere symptomen van de aandoening kan verbeteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer