Kerk & religie

Frère Roger: pionier van de oecumene

De dinsdagavond vermoorde Roger Louis Schutz-Marsauche, beter bekend als frère Roger, was met zijn oecumenische kloostergemeenschap in het Bourgondische dorpje Taizé, een pionier van een nieuwe oecumenische spiritualiteit.

ANP
17 August 2005 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 02:51
Roger Louis Schutz-Marsauche.
Roger Louis Schutz-Marsauche.

Stilte, gebed, eindeloos herhaalde gezangen en inzet voor vrede en gerechtigheid zijn de ingrediënten van de Taizé-formule, die nog steeds veel jongeren trekt. Verlangen naar verzoening tussen mensen is de basis van de „pelgrimage van vertrouwen op aarde” waarmee de 25-jarige Zwitser Schutz in 1940 begint.

De protestant, in 1915 geboren in de Zwitserse plaats Provence, trekt na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog naar Frankrijk, het land van zijn moeder. Juist te midden van oorlog en ellende wil hij zijn ideaal verwezenlijken van een gemeenschap die zich dag in dag uit beijvert om verzoening tot stand te brengen. „Hoe meer een gelovige naar Gods absolute roeping wil leven, hoe belangrijker het is dat te doen te midden van menselijk leed”, schrijft hij later.

In Taizé koopt hij een huis waar hij in zijn eentje de gemeenschap begint die hem voor ogen staat. Hij bidt drie keer per dag in een kleine gebedsruimte en biedt onderdak aan politieke vluchtelingen, merendeels joden. In 1942, als hij in Zwitserland is om iemand over de grens te helpen, doorzoekt de Gestapo tweemaal zijn huis in Taizé. Schutz moet tot eind 1944 in Zwitserland blijven.

Hij keert in 1944 met enkele aspirant-broeders terug in Taizé. Als zij in 1949 de geloften van celibaat, gemeenschapsleven en armoede afleggen, is de protestantse kloostergemeenschap een feit. Twintig jaar later treden met toestemming van het Vaticaan tien rooms-katholieke broeders toe en wordt Taizé oecumenisch. Sinds de jaren vijftig vestigen sommige broeders zich in kleine gemeenschappen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika om daar hun leven in te zetten voor de armsten.

Jaarlijks trekken ongeveer 200.000 jongeren naar Taizé. Verder bezoeken circa 70.000 jongeren de bijeenkomst die elk jaar rond de jaarwisseling in een Europese stad wordt georganiseerd. Paus Johannes Paulus II bezocht Taizé in 1986.

Frère Roger ontving diverse internationale onderscheidingen. In 1974 kreeg hij de Templetonprijs voor religie, in 1988 de Unesco-vredesprijs en in 1992 de Robert Schuman-prijs voor zijn bijdrage aan de Europese samenwerking. Voormalig secretaris-generaal Perez de Cuellar van de Verenigde Naties loofde ooit Schutz’ inzet voor de wereldvrede.

De Duitse toenmalige kardinaal Joseph Ratzinger, nu paus, reikte in april van dit jaar voor het oog van de wereld de communie uit aan de protestant Schutz. Tot dat moment had het Vaticaan de deelname van protestanten aan de communie altijd officieel verboden. Maar tijdens de uitvaartmis voor paus Johannes Paulus II kwam Schutz in een rolstoel naar Ratzinger toe, waarna hij de hostie ontving.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer