Gezocht: naam voor nieuw rund
Stichting ARK noemt ze tot nader order kruisingsrunderen, de dertig kolossale, donkerrode en gehoornde dieren die sinds kort in twee natuurgebieden rondlopen.
Om dit nieuw gefokte Nederlands runderras uit de anonimiteit te halen en een eigen naam te geven, heeft de stichting dinsdag een prijsvraag uitgeschreven. Wie een treffende naam weet voor dit unieke zelfredzame rund, kan deze insturen naar info@stichtingark.nl.
Het ras is ontstaan uit een zoektocht naar een Nederlands rund dat vriendelijk is én zich prima alleen in de natuurgebieden kan redden. Het brandrode rund is een oud Nederlands ras dat in de 19e eeuw typerend was voor het Nederlandse rivierengebied. In de loop van de 20e eeuw zijn ze nagenoeg volledig door hoogproductieve rassen vervangen. Alleen in de Beuningse uiterwaarden liep nog een groep brandrode runderen.
Het brandrode rund is rustig en publieksvriendelijk en daardoor geschikt voor uitzetting in vrij toegankelijke gebieden. Het ras heeft echter een smalle basis en inteeltproblemen en heeft een aantal eigenschappen, zoals afkalfproblemen, grote uiers en zwakke hoeven, die het leven in een natuurlijke kudde bemoeilijkt.
ARK heeft daarom in samenwerking met Staatsbosbeheer de brandrode gekruist met de Salers, een primitief, groot, kastanjebruin ras uit de Franse Auvergne. Dit ras met lange hoorns en gekrulde vacht heeft een hoge mate van zelfredzaamheid.
Volgens ARK is zo een natuurlijk functionerende en publieksvriendelijke kudde ontstaan in het natuurgebied rond Slot Loevestein. Hier lopen nu 25 kruisingsrunderen. In natuurgebied Wetland Passewaay bij Tiel zijn er vijf uitgezet.
De winnaar van de prijsvraag krijgt niet alleen de eer van de naamgeving aan dit nieuwe Nederlandse ras, maar ook een struintocht naar de dieren aangeboden en een etentje in Slot Loevestein.
Stichting ARK zet zich in voor nieuwe landschappen waarin natuur de vrijheid krijgt. In Nederlandse natuurgebieden lopen vooral buitenlandse runderen (zoals bijvoorbeeld de Schotse hooglanders) en paarden, die met hun gegraas zorgen voor een rijke, gevariëerde begroeiing en dat bijzondere planten, bloemen, insecten en vogels terugkeren.