Suriname bekijkt veroordeling mensenrechtenhof
Gerechtigheid in plaats van een schadevergoeding lijkt de demissionaire Surinaamse minister van Justitie en Politie, S. Gilds, een ’betere keus’. Hij reageerde dinsdag in Paramaribo op een vonnis van het Inter–Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten. De Surinaamse regering moet meer dan 4 miljoen dollar betalen aan de 130 overlevenden van de massamoord in het bosnegerdorp Moiwana in Oost–Suriname.
Van het vonnis is bijna 3 miljoen dollar schadevergoeding en smartengeld, de rest moet naar een fonds ter ontwikkeling het dorp.
Minister Gilds zei dat het Openbaar Ministerie (OM) het vonnis bestudeert. Hij wil daarom nog geen uitspraak doen over het eventueel aantekenen van hoger beroep.
Het mensenrechtenhof besteedde in zijn vonnis ook aandacht aan vervolging en berechting. Suriname kreeg de opdracht de plegers van de misdaden in Moiwana op te sporen en te berechten.
Militairen van het Surinaamse leger, dat in oorlog was met het junglecommando, doodden in november 1986 meer dan veertig mannen, vrouwen en kinderen. Bewoners die het vege lijf konden redden, vluchtten naar het aangrenzende Frans–Guyana.
Ex–legerbevelhebber Desi Bouterse gaf opdracht tot de actie in Moiwana. Hij ontkende later dat er burgers waren gedood. Het OM is tot nu toe niet tot onderzoek overgegaan. Het uitblijven van onderzoek naar de massamoord schrijft Gilds toe aan onvoldoende menskracht bij het OM, zodat niet meerdere zaken tegelijk onderzocht kunnen worden.
„Het onderzoek naar de decembermoorden van 1982 heeft veel tijd en energie opgesoupeerd", aldus Gilds. Voortzetting van deze zaak wordt later dit jaar verwacht. Gilds is ervan overtuigd dat onderzoek naar ’Moiwana’ en andere misdaden tegen burgers ook aan de beurt komen.
De regering had liever gezien dat de nabestaanden van slachtoffers een andere weg bewandeld hadden om genoegdoening te krijgen, en niet naar het Inter–Amerikaanse Hof in Costa Rica waren gestapt. Volgens Gilds zijn mensen die de zaak aanhangig hebben gemaakt, „met een bocht om de regering heen gegaan".