Zeldzame monniksgier vliegt zich te pletter
De zeldzame monniksgier in natuurgebied de Oostvaardersplassen in Lelystad is dood. Dit maakte de boswachter van de Oostvaardersplassen dinsdag bekend. Het dier botste maandagavond tegen de zijkant van een trein op de Flevolijn tussen Lelystad en Almere.
De roofvogel, die in maart in de Oostvaardersplassen werd gesignaleerd, was volgens de boswachter bezig de veren van zijn vleugels te wisselen. „Hij vloog niet zo denderend, omdat zijn nieuwe veren nog niet goed waren aangegroeid".
Carmen, zoals de gigantische vogel met een spanwijdte van 2,5 meter heette, was afkomstig van een herintroductieprogramma in Frankrijk. Ze werd in mei 2003 vergiftigd gevonden in Extremadura (Spanje). In februari 2005 was Carmen weer zodanig hersteld dat ze in Baronnies, in het zuidoosten van Frankrijk, werd uitgezet.
De dode vogel, die er nog redelijk intact uitziet, wordt overgebracht naar het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden. Die wil hem bewaren voor wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers willen zoveel mogelijk gegevens van het dier verzamelen.
De monniksgier is sinds 1800 nog maar drie keer eerder in Nederland gezien. Van oudsher kwam de roofvogel ook in Nederland voor, maar door het veranderen van het landschap vliegt hij alleen nog in Zuid–Europa en Azië rond. In de gebieden rond de Middellandse Zee leven nu nog ongeveer 1200 exemplaren.
De kans dat er ooit nog eens een monniksgier neerstrijkt in het Lelystadse natuurgebied, acht de boswachter uitgesloten.