Grondvlak
Deze maand is de 2500e editie verschenen van de hervormde kerbode De Zaaier.
Het blad is een uitgave van de hervormde gemeenten in de Alblasserwaard-Oost en de Vijfheerenlanden en van een vijftal hersteld hervormde gemeenten uit deze regio. „We hopen in september de grens van zestig jaargangen over te gaan”, aldus eindredacteur ds. J. Vis uit Meerkerk. „Dat is toch wel een mijlpaal.”
Volgens de predikant heeft De Zaaier een oplage van ongeveer 5700 exemplaren. „Dat zijn niet allemaal betalende abonnees. Het is een blad dat hier in de streek ongelooflijk goed wordt gelezen. Niet alleen bij gemeenteleden van de aangesloten kerken, maar ook bij mensen uit andere kerken die toch graag op de hoogte blijven van het nieuws in de aangesloten hervormde en hersteld hervormde gemeenten. Ook mensen die uit de regio zijn verhuisd, blijven het blad vaak lezen. Daarom hebben we ook abonnees in Australië en Brazilië, om maar eens enkele landen te noemen.”
Ds. Vis is „met veel plezier” al bijna tien jaar eindredacteur. „Ik geef toe dat het niet altijd dankbaar werk is, omdat er soms ook geschrapt moet worden. En dat is niet leuk.”
Volgens de predikant is De Zaaier „een heel simpele uitgave. Hij is niet gedrukt op mooi papier of zo. Maar ondanks de simpelheid heeft het wel wat, zo’n blad dat zo breed gelezen wordt.”
De naam van de kerkbode is gekozen naar de tekst uit Markus 4:3: „Zie, een zaaier ging uit om te zaaien.”
Kerkje aan de Zee weer in gebruik
De hervormde gemeente De Ark in Urk gaat per 4 september weer ochtenddiensten beleggen in het zogenaamde Kerkje aan de Zee. De gemeente zegt hiertoe genoodzaakt te zijn doordat het kerkgebouw aan de Lange Dam voor de zondagse erediensten vaak te klein blijkt. Het is voor het eerst in ruim dertig jaar dat er weer erediensten gehouden worden in het voor Urk beeldbepalende Kerkje aan de Zee, dat in 1786 werd gebouwd en destijds 15.000 gulden kostte.
Volgens ds. G. Oberink, een van de twee predikanten van de hervormde gemeente De Ark, moeten er tijdens de kerkdiensten in De Ark steeds vaker zo veel stoelen bijgeplaatst worden, dat er een gevaarlijke situatie ontstaat. „De brandweer kan dat niet langer accepteren.”
Met de zondagse ochtenddiensten die parallel aan de ochtenddiensten in De Ark gehouden zullen worden, krijgt de gemeente weer ruimte voor alle kerkgangers. „In het Kerkje aan de Zee kunnen tussen de 150 en 200 mensen een plaats krijgen”, aldus ds. Oberink. „Maar dan houdt het ook wel helemaal op.”
De hervormde gemeente De Ark heeft vergevorderde plannen voor de bouw van een nieuw kerkgebouw in de Polderwijk. „We hebben inmiddels grond kunnen aankopen, maar alles hangt nu af van de verkoop van De Ark”, aldus ds. Oberink. „Als voor dat gebouw namelijk een koper gevonden wordt, dan verhuist de hele gemeente naar De Ark. We kunnen dan een nieuwe kerk bouwen met daarbij voldoende ruimte voor het verenigingswerk. De kerkzaal zal dan zo’n 1100 zitplaatsen krijgen, met uitbreidingsmogelijkheden tot 1400 plaatsen. Als De Ark echter niet verkocht wordt, is er het plan een kleinere nieuwe kerk te bouwen met zo’n 600 zitplaatsen.”
Volgens de predikant is de hervormde gemeente De Ark in Urk een „rechts-confessionele, zeer jonge gemeente met een sterke natuurlijke aanwas.”
In het Kerkje aan de Zee worden veel trouwdiensten gehouden. In de zomermaanden juli en augustus is er iedere werkdag van 14.00 uur tot 15.00 uur ook samenzang onder het thema ”Zingen in de Zomer”.
Volgens de website www.opurk.nl komen Urker kerkgangers met ingang van zondag 4 september in totaal op 22 plaatsen samen.
Gereformeerd Noordwijk
Bij voldoende animo zal een aantal leden van de gereformeerde kerk in Noordwijk zich voegen bij de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland. Dit meldt een aantal gemeenteleden in een persbericht. Voorlopig noemen ze zich ”voortgezette gereformeerde kerk in Nederland te Noordwijk”, oftewel VGKN-Noordwijk.
De gereformeerde kerk en de hervormde gemeente in Noordwijk hebben in het kader van de totstandkoming van de Protestantse Kerk in Nederland besloten te fuseren. Deze fusie zal in het jaar 2006 plaatsvinden. „Het team van leden die graag de schouders willen zetten onder de doorstart, had reeds in het verleden kenbaar gemaakt dat zij het niet eens waren met de gang van zaken”, aldus het persbericht.
Tijdens een eerste informatieavond voor gemeenteleden, gisteren, heeft ds. K. J. Bijleveld uit Garderen, preses van de landelijke synode van de VGKN, een presentatie gegeven over de Voortgezette Gereformeerde Kerken.
Als de voortgezette gereformeerde kerk in Noordwijk definitief een feit is, telt het kerkverband van de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland zes gemeenten. Op dit moment hebben de vijf gemeenten die samen het kerkverband vormen ruim 2800 leden.
”De kerk in het midden”
In september en oktober organiseren de musea in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden tentoonstellingen onder het overkoepelende thema ”Religie in de Waard”. Het Sliedrechts Museum sluit zich bij dit initiatief aan met het organiseren van de tentoonstelling ”De kerk in het midden”. In deze expositie besteedt het museum aandacht aan de ontwikkelingsgeschiedenis van de Sliedrechtse kerkgebouwen. Aan de hand van foto’s probeert het Sliedrechts Museum iets van deze geschiedenis zichtbaar te maken.
De officiële opening zal plaatsvinden op vrijdag 2 september 2005 om 16.00 uur in de Raadszaal van het Sliedrechts Museum. De tentoonstelling is voor het publiek te bezoeken vanaf 3 september tot en met 29 oktober 2005. Het museum is open op woensdag en zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.