Politie doet inval bij maatschappij Helios
De Cypriotische politie heeft maandag een inval gedaan bij de luchtvaartmaatschappij Helios, om documenten veilig te stellen die meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de toedracht van de vliegramp met een toestel van Helios bij de Griekse hoofdstad Athene. Zondag kwamen bij die crash alle 121 bemanningsleden en passagiers om het leven. Er zijn bij de inval in het Helios kantoor geen arrestaties verricht.
De Grieks Cypriotische justitie is maandag tevens een gerechtelijk vooronderzoek begonnen naar de gang van zaken bij luchtvaartmaatschappij Helios Airways.
Het lijkt er steeds meer op dat het wegvallen van de luchtdruk in het vliegtuig de oorzaak van de vliegramp was. De piloten meldden een halfuur na vertrek van Larnaca op Cyprus dat de airconditioning kuren vertoonde: een teken dat er iets mis was met de luchtdruk.
Het Cypriotische vliegtuig had in het verleden vaker problemen met de luchtdruk. Dat heeft de Griekse minister van Verkeer zondag voor de televisie gezegd. Een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij Helios ontkende dit. Volgens hem was het vliegtuig vorige week nog nagekeken en waren er geen defecten bekend.
Verschillende Cyprioten belden naar tv en radioprogramma’s om te vertellen dat ze de afgelopen maanden op Helios vluchten te maken hadden gekregen met problemen met de airconditioning. Sommige zeiden dat het zo koud werd in de cabine dat de bemanning dekens uitdeelde; anderen zeiden dat het juist heel erg heet werd. De Cypriotische minister van Verkeer, Haris Thrasou, verzocht maandag via de televisie iedereen die meer informatie kon verschaffen over de luchtvaartmaatschappij, dit te melden aan de autoriteiten.
De piloten van de F 16’s die het vliegtuig zondag opspoorden nadat het radiocontact was verbroken, zagen volgens een regeringswoordvoerder hoe de copiloot in zijn stoel hing. De eerste piloot was niet te zien in de cockpit en in de cabine hingen zuurstofmaskers.
De F 16 piloten zagen twee personen die mogelijk probeerden het vliegtuig onder controle te krijgen. Het was onduidelijk of het passagiers of bemanningsleden waren. Volgens een Helios woordvoerder vloog het toestel op de automatische piloot toen het zich in de heuvel boorde bij het kustplaatsje Grammatiko, 40 kilometer ten noorden van de hoofdstad Athene, waarnaar het op weg was. De kans bestaat dat de inzittenden toen al dood waren, zei minister van Transport Thrasou. De F 16’s ontdekten het vliegtuig op een hoogte van zo’n 10.000 meter, meldde de Griekse luchtmacht. Op die hoogte is het wegvallen van de luchtdruk snel fataal. Na het wegvallen van de luchtdruk op een hoogte van 9000 meter blijft men misschien vijftien tot dertig seconden bij bewustzijn, zei David Kaminski Morrow van het Britse tijdschrift Air Transport Intelligence.
Een getuige beschreef het ongeluk. „We zagen een paar gevechtsvliegtuigen heel laag overvliegen. Na een paar minuten hoorden we een luide knal en zagen we delen van het vliegtuig door de lucht vliegen”, aldus Spyros Papachristou. Brandende wrakstukken, bagage en stukjes van lichamen werden verspreid over twee ravijnen en de omliggende heuvels.
Meer dan honderd brandweermannen, geholpen door blusvliegtuigen en helikopters, bestreden de brand die door de ramp was ontstaan. Het vliegtuig was in zeker drie delen gebroken: de staart, een deel van de cockpit en een deel van de romp, waarin volgens getuigen veel lichamen lagen. Brokstukken van het vliegtuig stonden in brand. Voertuigen van de brandweer reden lijkzakken de steile hellingen van de verkoolde vallei op, naar de wachtende ambulances. Daar stonden ook Grieks orthodoxe priesters. De lichamen van de slachtoffers waren dusdanig verbrand dat ze niet geïdentificeerd konden worden.
De Griekse lijkschouwer Fillipos Koutsaftis, die de lichamen van de slachtoffers onderzoekt, meldde maandag dat zeker 6 van de 121 slachtoffers op het moment van de crash nog in leven waren. Koutsaftis zei dat de slachtoffers nog ademden en dat hun harten nog klopten, maar dat ze best buiten bewustzijn kunnen zijn geweest.
De 32 jarige Nektarios Sotirios Voutas, die eerder beweerde Sotiris Voutas te heten en zei enkele minuten voor de ramp vanuit het vliegtuig een sms’je van zijn neef Nikos Petridis te hebben ontvangen, is maandag gearresteerd wegens het verspreiden van valse informatie. Dat heeft de Griekse politie bekendgemaakt. In het desbetreffende bericht zou staan: „Vaarwel neef, we zijn hier bevroren”, maar volgens de politie heeft Voutas gelogen. Op de lijst met slachtoffers van de ramp die de Cypriotische regering heeft opgesteld, komt de naam Petridis niet voor. Voutas zou dinsdag worden voorgeleid.