Kerk & religie

„Terreurdreiging weegt te weinig in kerken”

De aanslagen in Londen hebben nog eens geleerd dat terrorisme overal kan toeslaan. Het is daarom geboden waakzaam en alert te zijn. Dat zei premier Balkenende vrijdag na de eerste kabinetsvergadering na de zomervakantie. Weegt de ernst van de tijd in de gereformeerde gezindte? Te weinig, zeggen enkele kerkelijk leiders. Plannen voor een extra bidstond zijn er echter nog niet.

Kerkredactie
12 August 2005 22:45Gewijzigd op 14 November 2020 02:50

Nederland loopt van 15 augustus tot half september serieus gevaar om doelwit te worden van terroristische aanslagen, zo dreigde al-Qaida. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Pape waarschuwde vorige week de dreigementen serieus te nemen. Nederland feest ondertussen verder: Gay Pride, autoraces, SAIL. Geen van de evenementen is afgelast. „Zij aten en dronken. Binnen de gereformeerde gezindte is het ten diepste niet anders. Wie heeft er een vakantie voor opgezegd? Aan de andere kant moeten we ook niet te angstig reageren”, zegt ds. D. Heemskerk, voorzitter van de synode van de Hersteld Hervormde Kerk.

Zijn de terreurdreigingen reden om op de kansel meer te wijzen op de ernst van de tijd? „Misschien moeten wij als predikanten er meer aandacht aan besteden. We moeten ons afvragen wat er van ons als kerken uitgaat. We moeten terug naar Schrift en belijdenis”, reageert de Opheusdense predikant, die in de voorbede aandacht heeft besteed aan de terreuraanslagen.

De dreiging van het oprukkende moslimfundamentalisme doet de predikant de laatste tijd vaak denken aan de zeven gemeenten in het bijbelse Klein-Azië. „Die plaatsen zijn nu ook volledig geïslamiseerd. Een deskundige zei enige tijd geleden dat Nederland over twee generaties volledig onder de invloed van de islam zal staan. Dat geeft grote zorg.”

Die zorg deelt ds. J. J. van Eckeveld, voorzitter van de laatste synode van de Gereformeerde Gemeenten. „Nooit eerder heeft zich een strijd voorgedaan zoals die nu gaande is: wereldomspannend. Het terrorisme kan overal toeslaan. Daarom zie ik er duidelijk iets in van de tekenen der tijden. Christus spreekt van oorlogen en geruchten van oorlogen voorafgaand aan Zijn wederkomst. Hier gaat het om een wereldwijde oorlog tegen de terreur.”

De dreiging van moslimterreur is voor de Zeister predikant geen reden om een bidstond te houden, zoals onder meer tijdens de mkz-crisis in verschillende gemeenten gebeurde. „Het kan goed zijn bidstonden te houden, maar laat het zondags gewoon in de diensten aandacht krijgen.” Zo heeft de predikant het zelf ook gedaan. Van collega-ambtsdragers binnen zijn kerkverband heeft hij ook niet gehoord van voornemens om een bidstond te houden.

Ook de christelijke gereformeerde predikant ds. J. Westerink kiest voor aandacht tijdens de zondagse diensten. Hij heeft niet van plannen voor bidstonden gehoord. „De dreiging heeft iets van het apocalyptische. Als de bijbeltekst daar aanleiding toe geeft zal ik zeker op de dreiging wijzen.”

In de gemeenten waar ds. Westerink preekt, komt hij mensen tegen die het over de aanslagen hebben. „Maar of het zo leeft en of het een stempel zet…? Er is geen gevoel van paniek.”

Ds. G. D. Kamphuis, voorzitter van de Gereformeerde Bond, waarschuwt ervoor niet te blijven steken in een te oppervlakkige beschouwing van de aanslagen. „Het past in het kader van de tekenen van de tijd. Maar het gaat dieper. Het gaat hier om een geestelijke strijd. Dat wij op weg zijn naar het einde. Die diepere notie leeft te weinig.”

De Amstelveense predikant ziet andere, belangrijkere tekenen die nog meer wijzen op het naderende einde. „Dat de joden terug zijn in Israël en dat het evangeliewerk doorgaat. Eigenlijk zou dát dagelijks op de voorpagina moeten staan en de aanslagen en dreiging van terreur op pagina 3. Er is een gebrek aan verwachting: dat de Heere komt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer