Jong olifantje krijgt naam Yindee
Het olifantje dat vorige week in Artis werd geboren, krijgt de naam Yindee. De olifantenverzorgers van de Amsterdamse dierentuin hebben de naam samen met de dieradoptant gekozen uit meer dan 10.000 naamsuggesties. Artis had een prijsvraag uitgeschreven voor de naam van het olifantje. Maar liefst zeven keer was de naam Yindee gesuggereerd.
Yindee, uit te spreken als Jindie, betekent geluk, welkom en gefeliciteerd in het Thais. „Een zeer toepasselijke naam voor deze pasgeboren Aziatische olifant”, aldus Artis. Het is voor het eerst dat in Artis een olifant is geboren.
De bijna 100 kilo zware Yindee liep donderdag voor het eerst met haar moeder Thong Tai op het buitenperk. Bijna alle winnaars van de namenwedstrijd waren aanwezig toen Yindee haar eerste stappen in het buitenverblijf zette. Het publiek stond drie rijen dik langs de omheining van het olifantenverblijf. Yindee week niet van haar moeders zijde en liet af en toe olifantenbabygeluidjes horen. Volgens de verzorgers een goed teken. „Thong Tai is heel relaxed en blij dat ze weer naar buiten mag. Met de kleine gaat het uitstekend en het is een kwiek jong”, aldus verzorger C. Bemelman.
De meeste prijswinnaars hebben de naam gevonden op internet. Laura Marcus is, evenals de zes andere prijswinnaars vaste Artis-bezoeker. „Ik heb eerst in namenboekjes gezocht en toen op internet. Ik wilde een Thaise of Srilankaanse naam, omdat ik die landen associeer met olifanten.” Ze dacht eerst aan Siam, maar kwam later de naam Yindee tegen. „Dat is het gewoon en ik kan geen betere naam verzinnen.” Ook de zusjes Bo (7) en Nikka (4) hadden de computer gebruikt. „We vonden het een mooie naam.” I. Collewijn uit Amsterdam was ook op zoek naar een Aziatische naam op internet. „Ik heb voor Yindee gekozen, omdat de betekenis zo positief is en het is eenvoudig.”
De dierenverzorgers hielden het buitenperk van de olifanten goed in de gaten. De 32-jarige olifante Win Thida mocht ook naar buiten, maar wel gescheiden van Thong Tai en Yindee. „De moeder is rustig omdat er een ander vrouwtje in de buurt is, maar we houden ze wel gescheiden, want Win Thida is zeer dominant en eist het kleintje op. Hierdoor krijgt Thong Tai de kans niet om Yindee te voeden”, aldus Bemelman. Als het jong wat ouder is dan mogen ze wel samen naar buiten. Binnen zijn de dieren al samen, maar dan hebben de verzorgers er meer zicht op.