Binnenland

Ruime bevoegdheid politie tijdens Sail

Bezoekers van Sail, het grote nautische evenement dat volgende week in Amsterdam wordt gehouden, kunnen worden gefouilleerd. De politie zet dagelijks 400 man in. De agenten worden geassisteerd door een groep van 300 stewards en particuliere beveiligers.

Van onze verslaggever
12 August 2005 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 02:50

Dat heeft burgemeester J. Cohen donderdag bekendgemaakt. Volgens hem is het niet de bedoeling dat iedereen wordt gefouilleerd. „Dat kan niet en het is ook niet nodig”, aldus de burgemeester, die benadrukte dat er geen concrete aanwijzingen dat Sail wordt bedreigd door terroristen. „Alle voorzorgsmaatregelen zijn in het kader van de algehele dreiging van aanslagen die er is in Nederland.”

Sail 2005 wordt naar verwachting bezocht door circa 2,5 miljoen mensen, net zo veel als vijf jaar geleden. Het is daarmee het drukst bezochte publieksevenement van Nederland. De grote zeilschepen, afkomstig uit alle werelddelen, arriveren woensdag in de hoofdstad.

De politie heeft 38 camera’s opgehangen, waarmee het hele terrein permanent kan worden overzien. De 150 agenten overdag en 250 ’s avonds hebben de bevoegdheid om zo nodig iedereen te ondervragen op identiteit, in hun tassen te kijken en hen te fouilleren. De stewards, die organisatorisch één geheel vormen met de politie, houden zich eveneens bezig met de openbare orde en veiligheid en zullen verder als gastheer en vraagbaak dienen. Van de bezoekers verwacht Cohen dat zij „waakzaam zullen zijn, goed op hun spullen letten en opvallende zaken melden.”

Via beeldschermen krijgen de bezoekers ook actuele informatie, bijvoorbeeld over plaatsen waar het erg druk is. Het terrein is alleen voor voetgangers toegankelijk. Ze zijn verplicht om aanwijzingen van politie en stewards op te volgen. Op het terrein mogen geen commerciële activiteiten plaatshebben.

De Amsterdamse burgemeester zei dat het gemeentebestuur zich sinds de aanslagen in Madrid voorbereidt op een mogelijke calamiteit. „We moeten de algemene dreiging serieus nemen, maar we moeten ons ook niet gek laten maken.” Over een mogelijke dreiging vanaf de waterkant wilde hij niet meer kwijt dan dat de veiligheidsmaatregelen scherper zijn naarmate de schepen zich dichter bij het centrum van het Sail-gebied bevinden. Hij gaf geen antwoord op de vraag op welke wijze de zeilschepen worden beveiligd.

De organisatie van Sail en de gemeente zijn dezer dagen druk bezig met de opbouw van het evenement. In het oostelijk havengebied worden zes podia gebouwd waar meer dan 2000 artiesten zullen optreden. Woensdag komen er 600 schepen en 21 grote zeilvaartuigen, zogeheten tall ships, in Amsterdam te liggen. Het is de zevende keer dat Sail plaatsvindt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer