Economie

Besmet Nederlands varkensvlees in Italië

De Italiaanse autoriteiten hebben in een partij Nederlands varkensvlees de bacterie salmonella gevonden.

ANP
12 August 2005 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 02:50

In totaal bevatte 4786 kilo vers vlees de bacterie, bevestigde de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) donderdag de Italiaanse melding.

Volgens een woordvoerster van de inspectiedienst bestaat er geen wettelijke eis die vers vlees met salmonella verbiedt. Wanneer het karbonaadje immers goed gaar is, kan de bacterie geen schade meer aanrichten omdat zij gedood is. Voor verwerkt vlees in bijvoorbeeld salades of vleeswaren bestaan die eisen wel.

De Italiaanse autoriteiten hebben de salmonellavondst zoals gebruikelijk gemeld bij de Europese Unie. De VWA heeft na de melding bekeken of delen van de partij varkensvlees elders terecht zijn gekomen. Ook is de hygiëne van het bedrijf waar het vlees vandaan kwam, gecontroleerd. Volgens de woordvoerster was die in orde.

Salmonella is samen met de bacterie campylobacter volgens de VWA en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de belangrijkste veroorzaker van voedselvergiftiging in Nederland. Wanneer vlees niet goed verhit wordt, lopen mensen het risico ziek te worden.

De inspectiedienst waarschuwde mensen in juni al bij de barbecue goed op te letten dat het varkensvlees gaar is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer