Steun voor actie tegen groei intolerantie
Het is een goede zaak dat de Stichting Ideële Reclame (SIRE) donderdag een campagne begint die bedoeld is om mensen minder snel en minder hevig geïrriteerd op elkaar te laten reageren.
Dat stelt cultuursocioloog dr. G. van den Brink, wetenschappelijk onderzoeker van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) en lector aan de politieacademie.
SIRE begint de campagne ”Kort lontje” nadat onderzoeksbureau TNS NIPO constateerde dat 84 procent van de mensen meer irritaties bij anderen bemerkt dan tien jaar geleden, vooral in het verkeer, maar ook in winkels, op straat en in het openbaar vervoer. Over zichzelf zegt 42 procent sneller geïrriteerd te zijn dan tien jaar geleden. Er werden ongeveer 500 mensen ondervraagd.
„We hebben soms een iets te kort lontje in ons landje”, zegt SIRE-directeur A. de Vries. „Mensen reageren overdreven geïrriteerd. Dit maakt het er natuurlijk niet gezelliger op in onze samenleving. We leven boven op elkaar, hebben weinig ruimte, zijn bijzonder assertief en claimen direct ons recht. Je recht halen is de norm, anders ben je een loser.”
SIRE wil mensen op een leuke manier over hun eigen gedrag aan het denken zetten. „Het is niet de bedoeling dat wij met het vingertje gaan zwaaien, maar we willen mensen net even prikkelen om erover na te denken hoe kort hun lontje eigenlijk is.”
Uit het onderzoek van TNS NIPO blijkt dat in de Randstad 58 procent van de mensen zegt dat er de afgelopen tien jaar meer irritatie is ontstaan. In het oosten van het land stelt slechts 35 procent dat dit het geval is.
Verder is men in de drie grootste steden (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) minder snel geneigd onbekenden aan te spreken op hun asociale gedrag dan in de rest van Nederland. In heel het land is men het er echter over eens dat mensen elkaars gedrag meer zouden moeten corrigeren: 69 procent van de ondervraagden geeft dat aan.
„Lichtgeraaktheid wordt het gemakkelijkst geuit in een anonieme, grootschalige omgeving”, stelt Van den Brink, „maar korte lontjes komen in alle geledingen van de samenleving voor. Niemand is daar blij mee. Iedereen wordt assertiever en intoleranter ten opzichte van anderen, maar vindt tegelijkertijd dat die anderen het bonter maken dan zijzelf.”