Binnenland

„Geen naaktlopers bij Neeltje Jans”

De politie van Zeeland en de gemeente Veere meten met twee maten. Dat stelt de Naturisten Federatie Nederland nadat vorige week vier naaktrecreanten op het Noordzeestrand bij Neeltje Jans werden bekeurd. Waarom naaktlopers wel een boete en vliegeraars niet?

Niels Eckhardt
11 August 2005 09:53Gewijzigd op 14 November 2020 02:50

Het is vandaag geen weer voor naaktrecreatie, lacht Bert Kouwenberg op het winderige Noordzeestrand. Met een vriend doet hij verwoede pogingen om de klitten uit een vliegertouw te halen. De kinderen spelen verderop in de branding. Of hij wist dat je hier overdag niet mag vliegeren? „Nee, eerlijk gezegd heb ik dat nooit geweten en ik kom hier regelmatig. Als het strand nu vol ligt met mensen, kan ik dat begrijpen, maar kijk zelf maar, het is bijna leeg.”

Kouwenberg weet dat naaktrecreatie vooral verderop gebeurt, in de buurt van de sluis. De uitgedeelde boetes vindt hij „onterecht, want er is ruimte genoeg voor iedereen. Laat die mensen daar lekker liggen. Ik kan me best voorstellen dat sommige mensen daar aanstoot aan nemen, maar op zo’n enorm lang strand vind ik het een beetje moraalridder spelen, want er is voor iedereen genoeg plaats.”

Sinds juni zijn er bij Neeltje Jans nieuwe borden neergezet met duidelijke regels, licht burgemeester De Bruin van Veere toe. Ook wat betreft nudisme zijn die duidelijk. „We willen daar geen naaktrecreatie”, aldus De Bruin. De stelling van sommige naaktrecreanten dat ze er al twintig jaar zitten of liggen, wijst ze resoluut van de hand. In de eerste plaats bestaat het gebied nog niet eens zo lang, zegt ze. En in de tweede plaats was het altijd al verboden. Er zijn drie strandvakken aangewezen voor naaktrecreatie. Elders staan verbodsborden. „Iemand die iedere zaterdagavond door rood licht rijdt en na tien jaar wordt bekeurd, zegt toch ook niet: Ik doe dit al tien jaar?”

De Bruin spreekt tegen dat de gemeente met twee maten meet. „Ik heb in ieder geval van mijn ambtenaar van openbare orde gehoord dat er tijdens het uitdelen van de boetes geen honden op het strand liepen.” Evenwel benadrukt De Bruin dat de actie van de politie bewust gericht was op naakrecreanten. Ze vergelijkt het met de acties tegen illegaal kamperen in Zeeland. „En als er mensen met loslopende honden hadden gelopen, hadden die ook moeten worden bekeurd.”

Gedogen is dus geen optie. „Als je het daar gedoogt, dan mag het ook in Zoutelande, Dishoek of Vlissingen. Bovendien is het duingebied bij Neeltje Jans in de eerste plaats natuurgebied. We willen daar niet meer strand.”

Vanaf de sluizen is het zeker tien minuten lopen naar de plaats waar naaktlopers zich ophouden. Geen naaktrecreant te zien. Maar schijn bedriegt, zo blijkt. De enige man met hond die op het hele strand te vinden is, sjouwt met twee aangespoelde pallets op zijn fiets. Hij laat weten: „Voor alle duidelijkheid: Ik ben zelf ook naturist.”

In onvervalst Zeeuws legt de Schouwse boer omstandig uit hoe normaal dat is. „Men spreekt over edele delen, maar ik ben helemaal edel, hoor. Kiek toch es ier, wat een natuurpracht! Als het 25 of 30 graden is, dan spring je er toch gewoon naakt in? Weet u waar ik me wél aan stoor? Op het strand met geklede mensen lopen geen naakte mensen, maar over dit strand zie je soms geklede mensen lopen die hun ogen wel goed de kost geven.”

De gemeente Veere startte in 2002 met het project ”Rust aan de kust”. Ook de handhaving van de regels op de borden hoort daarbij. Burgemeester De Bruin wil zich er niet over uitlaten of er binnenkort meer gerichte controles zullen volgen. Wel geeft ze aan dat drie strandvakken binnen haar gemeente genoeg zijn. „Wij blijven handhaven”, zegt ze beslist.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer