Binnenland

Ontsnapte tbs’er aangehouden

De ontsnapte tbs’er Marciano E. is woensdag in de namiddag aangehouden in de Nederlandse ambassade in Brussel. Volgens het openbaar ministerie in Rotterdam is nog onduidelijk of hij sinds zijn ontsnapping, een week geleden, strafbare feiten heeft gepleegd.

ANP
10 August 2005 19:51Gewijzigd op 14 November 2020 02:50

De 34–jarige E. werd in 1997 veroordeeld wegens doodslag op de nieuwe vriend van zijn ex–vriendin. Hij kreeg twee jaar gevangenisstraf en tbs opgelegd. Hij nam donderdag de benen toen hij op het terrein van de kliniek voor geestelijke gezongdheidszorg in Halsteren van het ene naar het andere gebouw liep. Twee dagen later liet justitie in een opsporingsbericht op televisie zijn foto en naam zien.

E. werd aangehouden toen hij in de ambassade onder een valse naam om geld kwam vragen. Hij had dinsdagavond al gebeld naar de ambassade. Hij noemde zich Ernst Marshall, aldus een woordvoerder van de ambassade. De man had een verward verhaal en het verzoek om een nummer in Nederland te bellen. „De ambtenaar kenmerkte dit verzoek als ’niet urgent’ en vroeg hem woensdagochtend om negen uur langs te komen. Later kreeg de ambtenaar argwaan door het Surinaamse accent en het verwarde verhaal".

Het nummer vanwaar E. belde werd getraceerd, hij bleek gebeld te hebben in een videotheek. Toen de politie en ambassademedewerkers daar aankwamen, was hij al weg. De videotheekhouder herkende E. van een foto. Toen E. zich de volgende dag meldde op de ambassade, werd de politie gebeld. Die heeft hem aangehouden en meegenomen naar het bureau. E. verzette zich niet.

Nederland zal België formeel verzoeken om uitlevering. Hoe lang het duurt voordat E. weer terug is Nederland, is niet bekend. Vaststaat dat hij direct zal worden overgebracht naar de gesloten Van Mesdag Kliniek in Groningen. Volgens justitie is het op zich niet strafbaar om te ontsnappen aan een tbs–behandeling. Wel zal bekijkt justitie naar wat er gebeurt met zijn behandeling en of die verlengd moet worden. Ook bekijkt justitie onder welk regime die behandeling zou moeten worden voorgezet.

Eind augustus stond er al een zitting van de rechtbank in Rotterdam gepland waar over een verlenging van de behandeling van E. zou worden beslist. Die zitting gaat gewoon door, aldus persofficier H. Hambeukers van het parket in de Maasstad.

Direct na het bekend worden van de ontsnapping van E. ontstond er commotie in politiek Den Haag. Het Kamerlid Wilders stelde nog dezelde dag vragen aan minister Donner van Justitie. Ook VVD–Kamerlid Weekers wilde informatie van de bewindsman.

Donner kwam in juni zwaar onder vuur te liggen toen bleek dat tbs’er Wilhelm S. (Schippers) tijdens begeleid verlof ontsnapte. S. bekende na zijn aanhouding een 73–jarige Amsterdammer te hebben doodgeslagen. Donner zegde toen onder meer toe de verloven voor tbs’ers aan te scherpen.

De kritiek van Kamerleden op het tbs–beleid was reden voor J. Poelmann, directeur van de tbs–instelling de Pompekliniek in Nijmegen, de publiciteit te zoeken. „Sommige Kamerleden wakkeren angst– en onrustgevoelens onder de mensen aan en soms voor hun eigen gewin. Dat neem ik ze hoogst kwalijk. Als ze het anders willen, moeten ze de wet aanpassen". Poelmann wees erop dat het tbs–systeem nooit waterdicht zal worden, maar benadrukte dat het recidivecijfer de laatste jaren is gedaald van 23 naar 18 procent. Nederland telt ongeveer 1600 tbs’ers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer