Hindoes willen dalits ‘bekeren’
Extremistische hindoes hebben in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh een campagne gelanceerd die ervoor moet zorgen dat christenen met een dalit-achtergrond opnieuw zich bekeren tot het hindoeïsme.
De Wereldhindoeforum (Vishwa Hindu Parishad, VHP) wil dat er aan het eind van dit jaar op zijn minst 80.000 christenen opnieuw van godsdienst veranderd zijn, meldt het christelijke persbureau Compass Direct. Dit zou moeten gebeuren in zeven districten in het noorden van Centraal-India, het Agra-gebied.
Dalits, letterlijk onaanraakbaren, zijn kasteloze hindoes. Velen van hen zwoeren het hindoeïsme af om zo te ontsnappen aan de uitzichtloosheid en de discriminatie die het kastensysteem met zich meebrengt. Ze werden vaak christen, moslim of boeddhist.
De aankondiging van het zogenaamde thuiskomstprogramma van het Wereldhindoeforum volgt op een onderzoek dat is verricht door hindoe-organisaties in het Agra-gebied. Volgens dit onderzoek zijn meer dan 200.000 dalits in de regio tot het christendom overgegaan. Maar er klinken ook geluiden dat een groot aantal christenen zich nog steeds aan hindoegebruiken houdt.
Het Indiase dagblad Pioneer berichtte enige tijd geleden dat de VHP afgelopen jaar naar eigen zeggen al meer dan 18.000 christelijke dalits „opnieuw tot het hindoeïsme heeft bekeerd.”
John Dayal, lid van India’s Nationale Integratieraad en president van de Wereldraad van Indiase Christenen, liet tegenover Compass Direct weten dat hij „geamuseerd” is door de doelen die de VHP zich heeft gesteld. „Tot welke kaste gaan deze dalits behoren als ze weer hindoe zijn geworden? Zal de VHP hen allemaal brahmanen maken (de hoogste kaste in het hindoeïsme, red.), zodat ze waardig kunnen leven? Of worden ze gedwongen samen met andere dalits in smerige getto’s te leven?”
In tegenstelling tot wat hindoegroepen beweren, zegt Dayal dat er in de Agra-regio minder dan 100.000 christenen wonen. „Maar deze groep heeft een 400 jaar oude christelijke traditie.” De term ”opnieuw bekeren” heeft volgens hem in India „geen legale en theologische betekenis.” Dit omdat de meeste dalits van origine animisten waren of een stammengodsdienst aanhingen en dus niet ”teruggebracht” kunnen worden tot het hindoeïsme.
Campagnes als deze passen in de strategie van fundamentalistische hindoegroepen, stelt Dayal. „Ze hebben plaats onder supervisie van gewapende misdadigers en zijn gebaseerd op misleiding en geweld.”
Tellingen in 2001 wezen uit dat 60 procent van de in totaal 24 miljoen christenen in India tot de dalits behoort.