Economie

Import van Chinese broeken aan banden

De import van Chinese broeken in de Europese Unie is momenteel zo massaal dat maandag al de limiet voor heel 2005 is bereikt, aldus Europees commissaris Mandelson (Handel) dinsdag.

Redactie economie
10 August 2005 09:04Gewijzigd op 14 November 2020 02:50

Eind juli was al de limiet voor truien overschreden. Gevolg is dat in de Chinese havens inmiddels vele kledingcontainers zijn geblokkeerd, hoewel die besteld en betaald zijn door winkels in de EU.

„Ladingen die voor 11 juli zijn verscheept, worden nog in Europa toegelaten”, aldus Mandelson. Europese ambtenaren werken deze maand aan een oplossing. Wellicht wordt de import gecompenseerd met de afgesproken hoeveelheden voor andere jaren of met andere producten.

Definitieve besluiten worden niet voor begin september genomen. Dat gebeurt alleen in overeenstemming met de Chinezen, meldde Mandelson. „We hopen echter dat we in de tussentijd een akkoord kunnen bereiken over wat flexibiliteit voor de truien.”

De Europese Unie laat sinds 1 januari meer Chinese textiel toe. De toevloed was in de eerste maanden echter zo enorm dat Brussel bezorgd werd. De Europese fabrikanten zouden te zeer lijden onder de Chinese concurrentie. Vooral landen zoals Portugal, Italië en Frankrijk ageerden tegen goedkope partijen Chinees textiel.

Eurocommissaris Mandelson sloot daarop 10 juni in Sjanghai een akkoord met de Chinese overheid over beperking. In het akkoord zijn maximumhoeveelheden (quota) afgesproken voor tien soorten textiel en kleding. Voor twee van de tien soorten is nu het maximum bereikt.

Volgens Mandelson hebben importeurs in Europa het overigens voor een deel aan zichzelf te wijten dat er grote partijen kleding in de havens zijn geblokkeerd. Ze zouden nog snel enkele grote bestellingen hebben geplaatst nadat de EU en China in juni besloten tot importbeperkingen.

De Europese textielindustrie verkeert in grote problemen door de importstop. Tienduizenden banen zouden op de tocht staan. Grote delen van herfst- en wintercollecties zullen te laat in de winkels verschijnen.

Voor Nederlandse kledingleveranciers leidt de importstop tot een „onmogelijke situatie.” Dat schreven Modint, een brancheorganisatie voor mode, textiel en tapijt, en de Vereniging Importeurs Verre Oosten (VIVO) eerder deze week in een gezamenlijke brandbrief aan staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken). Nederlandse winkeliers schatten de financiële strop op ruim 60 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer