Binnenland

Staat moet status TBS–personeel bepalen

Minister Donner van Justitie moet aangeven wat de status wordt van het personeel van de drie TBS–rijksinrichtingen na hun omvorming tot particuliere instelling. Onduidelijk is of het personeel zijn ambtelijke status verliest, zo heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam in een tussentijdse uitspraak bepaald.

ANP
9 August 2005 16:56Gewijzigd op 14 November 2020 02:50

De ondernemingsraad van de TBS–kliniek Van Mesdagkliniek in Groningen eiste eind juni voor de Ondernemingskamer alsnog advies te mogen uitbrengen over de ophanden zijnde verzelfstandiging van de kliniek. De raad werd in deze eis gesteund door de Groepsondernemingsraad van alle drie de TBS–instellingen van het Rijk.

Minister Donner wil dat de Van Mesdagkliniek per 1 januari 2006 verandert in een particuliere instelling. Daardoor raken volgens de eisers alle 450 medewerkers hun ambtenarenstatus kwijt. De raden vinden dat ze ten onrechte niet in de gelegenheid zijn gesteld advies hierover uit te brengen. De landsadvocaat stelde daar tegenover dat het een politiek besluit betreft, waarbij zeggenschap uitgesloten is.

Nederland telt vijf particuliere TBS–instelllingen en drie TBS–instellingen van het Rijk. De huidige regering acht het bestaan van die verschillende instellingen onwenselijk. Besloten is de rijksklinieken te verzelfstandigen.

De Ondernemingskamer heeft nu bepaald dat minister Donner voor 1 september meer duidelijkheid geven over de status van het personeel. De voortzetting van de behandeling van de zaak gebeurt in beginsel schriftelijk. Mochten de partijen nog behoefte hebben aan een mondelinge toelichting, dan vindt later een openbare zitting plaats. Het is nog onduidelijk wanneer de Ondernemingskamer tot een uitspraak komt in deze kwestie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer