Economie

Wellicht uitstel van EU-normen fijn stof

Er is een grote kans dat Nederland pas later dan gepland aan de Europese normen voor schone lucht hoeft te voldoen. De meeste andere EU-lidstaten dringen ook aan op uitstel van de EU-normen. Staatssecretaris Van Geel van Milieu hoopt dat de Europese Commissie hierover snel een besluit neemt.

Redactie politiek
9 August 2005 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 02:50

Dat zei hij maandag bij de presentatie van het rapport ”Fijn stof nader bekeken” van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De hoeveelheid fijn stof in de lucht is de afgelopen tien jaar met een kwart afgenomen, becijferen het MNP en het RIVM. Desondanks overtreedt Nederland nog steeds de strenge Europese luchtkwaliteitsnormen. Op last van de Raad van State zijn daarom tal van bouwprojecten stilgelegd en zijn wegverbredingen voorlopig van de baan. Zonder uitstel van de Europese normen blijft dat onveranderd. Van Geel heeft wel besloten om zeezout voortaan niet meer mee te tellen in de berekening van de hoeveelheid fijn stof. De bouwwereld is kritisch over die maatregel omdat het effect ervan zeer gering is. Ook als zeezout niet wordt meegeteld, mogen veel bouwprojecten nog niet doorgaan. Bovendien, stellen MNP en RIVM, worden de gezondheidsrisico’s van fijn stof daardoor niet kleiner. Fijn stof veroorzaakt vroegtijdige sterfte.

Van Geel is optimistisch gestemd over het verwachte uitstel van de Europese normen. Veel andere Europese landen willen dat namelijk ook. Daarnaast heeft Nederland al tal van maatregelen getroffen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo heeft het kabinet 300 miljoen euro uitgetrokken voor subsidies op roetfilters en voor vernieuwing van het vrachtwagenpark. De uitstoot van fijn stof zal tot 2020 licht afnemen of gelijk blijven.

Uit het rapport ”Fijn stof nader bekeken” blijkt dat Nederland drie keer zo veel luchtverontreiniging door fijn stof uitvoert dan het vanuit andere landen binnenkrijgt. Milieuorganisaties reageren geschokt. Teammanager ruimte en mobiliteit M. van Boezen van Natuur en Milieu: „We wisten dat we netto-exporteur van fijn stof waren, maar als je dit leest, kun je het begrijpen als een Duitse minister boos op ons wordt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer