Flink meer schuld op betaalrekeningen
Nederlandse huishoudens stonden eind juni voor bijna 7 miljard euro rood op hun betaalrekeningen, ruim 12 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.
Het aantal Nederlanders met een negatief saldo op zijn rekening bleef vrijwel onveranderd op 2,7 miljoen. Volgens CBS-econoom M. Vergeer wordt de toename van de roodstand veroorzaakt door een combinatie van een afname van de koopkracht en door het gedrag van consumenten.
„Er wordt roekelozer omgesprongen met betaalrekeningen. Het is een heel gemakkelijke manier om krediet op te nemen en daar wordt flink gebruik van gemaakt”, aldus Vergeer.
Het consumptief krediet nam volgens het CBS nauwelijks toe. De omvang van deze leningen bedroeg eind juni 17,6 miljard euro, tegen 17,2 miljard een jaar eerder. De totale schuld per huishouden steeg in een jaar tijd met ongeveer 100 euro van 3400 euro tot 3500 euro.
Vorige maand maakte het CBS bekend dat de consumptieve bestedingen van Nederlandse huishoudens in mei voor de vijfde achtereenvolgende maand waren gedaald. Net als in de voorgaande maanden wilden consumenten geen grote uitgaven doen. Vooral personenauto’s werden minder verkocht. Daarnaast gaven huishoudens minder uit aan meubels, huishoudelijke apparaten, lederwaren en schoenen.
Volgens het CBS kwakkelt de binnenlandse consumptie al twee jaar. In 2003 daalden de bestedingen voor het eerst in twintig jaar.
De meeste consumenten zijn er dit jaar nauwelijks in inkomen op vooruit gegaan. Huishoudens houden hun geld op zak, omdat ze onzeker zijn over de ontwikkeling van de economie.