Onderzoek naar geheime filmbeelden Spijkenisse
Het openbaar ministerie gaat onderzoeken of de gemeente Spijkenisse medewerkers van wijkcentra heimelijk mocht filmen. Een woordvoerder van justitie liet dat maandag weten.
De gemeente hing de camera’s op omdat de voorraden in de wijkcentra niet klopten. Met de beelden wilde de gemeente de mogelijke dieven op heterdaad betrappen.
Omdat de inhoud van de voorraadkasten steeds wisselde, nam de gemeente een extern adviesbureau in de arm dat de onregelmatigheden verder moest onderzoeken. Het bureau controleerde de boekhouding en adviseerde de gemeente camera’s op te hangen. Toen een medewerker van de wijkcentra de camera’s ontdekte, verwijderde de gemeente de apparaten.
„Het adviesbureau heeft ons geadviseerd camera’s op te hangen, dus wij denken dat we goed gehandeld hebben”, stelt een woordvoerder van de gemeente. Hij erkent dat ze met het cameratoezicht de grenzen van de wet opzoeken, maar denkt nog wel aan de goede kant van die grens te staan.
Inmiddels loopt er ook een onderzoek van de gemeente naar de zaak. „De conclusies van de onderzoeken zullen duidelijkheid geven over dit onderwerp. Ik denk dat dit vraagstuk in het hele land wel speelt”, aldus de woordvoerder. Wanneer de gemeente het onderzoek afrondt, is nog niet bekend.
Leden van de GroenLinks-fractie in Spijkenisse dienden bij justitie een klacht in tegen het onderzoeksbureau omdat zij tijdens hun vergaderingen ook gefilmd zijn. „Wij vergaderen in een wijkcentrum en we hebben daar gesprekken met burgers en ambtenaren. Als we gefilmd worden, kunnen we niet meer met burgers praten. Dat kan dus niet. Als dit zo doorgaat, hangen er voordat we het weten ook camera’s in de fractiekamers”, licht raadslid A. Blokhuizen de klacht toe.