Inspecteurs arriveren bij nucleaire fabriek Iran
Inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zijn maandag aangekomen bij een nucleaire fabriek in de Iraanse stad Isfahan. Volgens een Iraanse functionaris zullen zij daar camera’s installeren en dan de zegels weghalen die zij vorig jaar zelf aanbrachten.
Teheran wil de installatie in Isfahan opnieuw in gebruik nemen. In de fabriek wordt uraniumerts omgezet in het gas uraniumhexafluoride, de grondstof voor de verrijking van uranium. Onderhandelingen met de Europese Unie over stopzetting van het Iraanse nucleaire programma liepen vorige week vast.
Iran wijst een voorstel dat Frankrijk, Groot-Brittannie en Duitsland namens de EU hebben gedaan voor een oplossing van het conflict, van de hand. Het komt nog niet aan de minimale verwachtingen van Iran tegemoet, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen zaterdag weten.
Iran en de drie Europese landen kwamen in november in Parijs overeen dat Iran zijn omstreden nucleaire activiteiten, waaronder het verrijken van uranium, zou blijven opschorten voor de duur van onderhandelingen over alternatieven. Iran beklaagde zich er echter over dat bij het overleg te weinig voortgang werd geboekt. Het stelde dat het non-proliferatieverdrag het verrijken van uranium niet verbiedt en kondigde afgelopen week aan zijn uraniumverrijkingsfabriek in Isfahan weer in gebruik te nemen.
De voornaamste reden voor de afwijzing is volgens een woordvoerder dat erkenning van Irans recht op uraniumverrijking in het voorstel ontbreekt. Iran had van tevoren gezegd dat dit er in elk geval in zou moeten staan, zei hij. Het Europese voorstel behelst onder meer dat Rusland Iran laagverrijkt uranium zou verstrekken voor gebruik in zijn kernreactoren. Laagverrijkt uranium wordt gebruikt in kerncentrales om elektriciteit op te wekken, maar hoogverrijkt uranium kan worden gebruikt voor kernbommen. Hoewel in de eerdere overeenkomst werd gesteld dat het nonproliferatieverdrag Iran niet verbiedt uranium te verrijken, zou Iran uraniumverrijking en andere door het westen gewantrouwde activiteiten moeten opgeven in ruil voor het aanbod dat in het laatste voorstel wordt gedaan.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Douste-Blazy, noemde het voorstel eind vorige week ambitieus en genereus. Hij zei dat het behalve brandstofleveranties en steun aan een Iraans civiel nucleair programma ook samenwerking met Iran op het gebied van technologie, politiek en veiligheid behelst.
Mahmoud Ahmadinejad is afgelopen zaterdag beëdigd als de nieuwe president van Iran. Na de plechtigheid in het parlementsgebouw in Teheran hield Ahmadinejad, de conservatieve oud-burgemeester van Teheran, een toespraak waarin hij zei goede betrekkingen na te streven met de rest van de wereld, maar geen enkele druk van buitenaf te aanvaarden. „Ons land is voor geen enkele dreiging bevreesd. Onze regering zal moedig de nationale belangen verdedigen en zich niet laten vernederen”, verklaarde de nieuwe president.