RKK in VS keert weer geld uit aan slachtoffers
De Amerikaanse Rooms-Katholieke Kerk gaat opnieuw slachtoffers van seksueel misbruik door priesters financieel compenseren. Dat maakten Amerikaanse media zaterdag bekend.
Ditmaal heeft het bisdom Oakland (Californië) besloten 56,3 miljoen dollar uit te keren als een schikking in 56 aanklachten. Het gaat om gevallen van misbruik tussen 1962 en 1985.
De Rooms-Katholieke Kerk in de VS is al jaren in de ban van het schandaal van seksueel misbruik. Bijna 11.000 mensen hebben Amerikaanse priesters of andere kerkmedewerkers beschuldigd van misbruik, soms al in de jaren vijftig.
De kerk in Kentucky zette in juni nog 120 miljoen dollar opzij voor schikkingen. De miljoenen aan schadevergoedingen worden grotendeels uitgekeerd door verzekeringsmaatschappijen en betaald met opbrengsten uit investeringen en de verkoop van kerkelijke bezittingen.
Eerder keerde de Rooms-Katholieke Kerk in een vergelijkbare zaak in het Californische Orange County 100 miljoen dollar aan schadevergoedingen uit. De kerk in Boston (Massachusetts) stelde een fonds van 85 miljoen dollar in voor kerkleden die door priesters zijn misbruikt.
Ook het Vaticaan lijkt serieus werk te gaan maken van de vervolging van priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik. Vaticaankenner John Allen vestigde vorige week in het weekblad National Catholic Reporter uitgebreid de aandacht op het dossier van de Italiaanse priester Gino Burresi (73), die eerder dit jaar door de Congregatie voor de Geloofsleer werd gedisciplineerd. De inhoud van het decreet werd door de Italiaanse bisschoppenconferentie in juli publiek gemaakt, maar trok toen weinig aandacht. Bij de behandeling van deze kwestie heeft het Vaticaan zwaar laten meewegen dat Burresi zich jaren geleden ook aan seksueel misbruik schuldig zou hebben gemaakt.
Burresi mag niet meer de biecht afnemen, geen geestelijke begeleiding meer geven, niet meer preken, niet meer in het openbaar sacramenten bedienen en zich in de media niet meer uitlaten over zaken die met het geloof, de moraal of het bovennatuurlijke te maken hebben. Tegen de bepalingen is geen beroep mogelijk.