Netanyahu treedt af uit protest tegen Gaza-ontruiming
De Israëlische minister van Financiën, Benjamin Netanyahu, is zondag afgetreden uit protest tegen de ontruiming van de Gazastrook. Hij stapte op tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering, vlak voor de stemming over de ontruiming van Kfar Darom, Netzarim en Morag, de eerste drie van in totaal 25 nederzettingen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.
De bewindslieden gingen met zeventien stemmen voor en vijf tegen akkoord met de ontruiming.
Premier Sharon heeft zondagavond zijn vice-premier Ehud Olmert - die ook minister van Industrie, Handel en Werkgelegenheid is - benoemd als opvolger van Netanyahu op Financiën. Olmert is een vertrouweling en bondgenoot van Sharon. Hij staat achter diens plan voor de ontruiming van de Gazastrook en de ontmanteling van vier nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Voor zijn ministerschap was Olmert burgemeester van Jeruzalem.
Netanyahu overhandigde tijdens de kabinetsvergadering een brief aan premier Sharon, zijn grote politieke rivaal. Een toelichting daarop gaf hij zijn collega’s niet. Buiten legde hij aan journalisten uit dat volgens hem „een eenzijdige terugtrekking onder vuur en zonder tegenprestatie niet de juiste weg is”. De oud-premier is „niet bereid partner te zijn in zo’n project, dat de realiteit negeert en dat in den blinde doorgaat de Gazastrook tot een basis voor islamitisch terrorisme te maken, dat onze staat bedreigt”.
Netanyahu, die al vaker in een machtsstrijd met premier Sharon verwikkeld was, heeft al geruime tijd kritiek op de ontruimingsplannen. Door de strijd om de ontruiming is er een scheuring opgetreden in rechtse Likudpartij, waarvan beiden deel uitmaken. Politieke analisten noemen met plotselinge en dramatisch gepresenteerde aftreden van Netanyahu een nieuwe zet in het schaakspel van de twee. De minister wil op deze manier positie kiezen voor het geval er na de ontruiming van de Gazastrook nieuwe verkiezingen komen, menen zij. Het aftreden van Netanyahu zal naar verwachting geen invloed hebben op de uitvoering van het Gaza-plan.
Hoewel kabinet en parlement al eerder hadden ingestemd met Sharons omstreden plan, is vorig jaar juni afgesproken dat voor de ontruiming van elke nederzetting een aparte stemming zou worden gehouden. In de loop van komende week moet het besluit vallen over onder meer de ontruiming van Gush Katif in het zuiden van de Gazastrook. De evacuatie van alle 8000 kolonisten en het vertrek van de strijdkrachten uit het gebied is de eerste Israëlische terugtrekking uit Palestijns gebied.
De ontruimingsoperatie waarbij alle 21 nederzettingen in de Gazastrook en vier kolonies op de Westelijke Jordaanoever worden ontmanteld, moet op 17 augustus beginnen. Netanyahu maakte vorige week dinsdag bekend dat de onderneming de joodse staat de komende drie jaar 1,8 miljard dollar gaat kosten, 140 miljoen meer dan aanvankelijk was geraamd.
Tijdens de kabinetsvergadering gaf Sharon de veiligheidsdiensten opdracht spoed te betrachten bij het onderzoek naar het bloedbad van vorige week, waarbij een joodse extremist vier Arabische Israëliërs doodschoot. „Ik doe een beroep op iedereen die bij het onderzoek is betrokken al het nodige te ondernemen om te voorkomen dat dergelijke incidenten zich nog eens voordoen”. Veel rechtse joden beschouwen de Gazastrook als hun land en verzetten zich al maanden tegen de ontruiming ervan. Tweederde van de joodse kolonisten die in de te ontmantelen nederzettingen wonen zullen uiteindelijk gehoor geven aan de opdracht te vertrekken. Dat heeft minister Shaul Mofaz van Defensie zondagochtend gezegd.
De Israëlische justitie heeft zondag een legerrabijn aangeklaagd omdat die een oproep heeft gedaan tot dienstweigering. Hij vindt dat soldaten niet moeten meedoen aan de ontruiming van nederzettingen. De aanklacht tegen hem luidt: muiterij.