Binnenland

Vorstin aan het roer van de Groene Draeck

Hollandser kon het weerbeeld bijna niet zijn, donderdag op Terschelling en op het Friese platteland. Tijdens koningin Beatrix’ bezoek aan de provincie in het kader van haar zilveren regeringsjubileum sierden witte wolken de hemel, afgewisseld met wat zon. Vlaggen en uitbundige toeschouwers maakten het voor de vorstin tot een ongelooflijk leuke dag, zoals ze het later zelf zei.

5 August 2005 10:17Gewijzigd op 14 November 2020 02:49
GROU – Koningin Beatrix stond donderdag in het Friese Grou aan het roer van de Groene Draeck. Tijdens haar jubileumbezoek in Friesland nam ze op het Pikmeer het zogeheten admiraalzeilen af. De Groene Draeck was in 1956 het nationale geschenk voor prinse
GROU – Koningin Beatrix stond donderdag in het Friese Grou aan het roer van de Groene Draeck. Tijdens haar jubileumbezoek in Friesland nam ze op het Pikmeer het zogeheten admiraalzeilen af. De Groene Draeck was in 1956 het nationale geschenk voor prinse

De dag begint met een vrolijke wandeling door de straten van West-Terschelling. De eilandbewoners raken wat ondergesneeuwd door de massaal aanwezige toeristen.

Beatrix neemt duidelijk ook de tijd om over inhoudelijke kwesties te praten. De burgemeesters van alle eilanden hebben zich deze dag op Terschelling verzameld om de vorstin in te lichten over de situatie in hun gebied. Met haar aantekeningenboekje in de hand informeert ze naar de regels van de Europese Unie en Den Haag voor de eilanden. Ze vraagt ook naar de situatie van de boeren en naar de mechanische kokkelvisserij.

Vanaf Terschelling brengt een helikopter de Koningin tegen tweeën naar het vasteland. In Dekema State in Jelsum maakt Hare Majesteit kennis met de beheerdersfamilie Hoogendam. Binnen spreekt ze met leden van het college van gedeputeerde staten over de ontwikkelingen in Friesland in de afgelopen 25 jaar. De beheerder van het landhuis toont zich na afloop trots dat de vorstin Dekema State bezoekt. „Ze zei tegen me dat ze het een uitnodigend huis vond”, zegt Hoogendam glunderend.

Bij openluchtmuseum De Sudwal in Warten is het zo’n anderhalf uur voor de komst van Beatrix al een drukte van belang. Het terras van De Brigantijn zit bomvol. Obers hebben voor de gelegenheid een oranje shirt aangetrokken. Sjoukje en Elske trekken de aandacht met een vlag. ”Beatrix, al 25 jier foar Nederlân yn’t spier”, zo staat er in het Fries op te lezen. „Dat betekent dat Beatrix al 25 jaar actief is voor Nederland”, legt Sjoukje uit. „De vlag is niet nieuw, we hebben hem op Koninginnedag ook al gebruikt.”

Een stevig gebouwde café-uitbater met dito buik staat in z’n oranje shirt langs de weg. Aan de muur hangt een oranje vlag die veelal met wedstrijden van het Nederlands elftal gebruikt wordt. „Ach, als het maar oranje is”, vindt de man. „Het is toch iets aparts om de Koningin nu eens in levenden lijve te zien.”

Even verderop brengt een vrouw getooid met Friese vlaggetjes het ene liedje na het andere ten gehore. Ze lijkt niet van zins haar gezang te staken en probeert ook het publiek tot zingen aan te zetten. Tevergeefs. Een agente sommeert haar achter het lint plaats te nemen en daarmee keert de rust terug. Gejoel klinkt op als Beatrix dan eindelijk arriveert. Ze krijgt bloemen uit handen van Nina Büter, dochter van de voorzitter van de plaatselijke dorpsvereniging.

In Grou sluit Hare Majesteit haar bezoek aan Friesland af. Met het schip de Groene Draeck gaat de vorstin voor anker op het Pikmeer om daar het zogeheten admiraalzeilen af te nemen. De Groene Draeck was in 1956 het nationale geschenk voor prinses Beatrix op haar achttiende verjaardag. Onder een stralende zon varen zo’n vijftig eskaders van steeds drie boten langs het koninklijke schip. De deelnemenden schepen groeten Beatrix met het strijken en hijsen van de fok. De Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten, die vijftig jaar bestaat, biedt de vorstin deze vlootschouw aan.

Tot groot genoegen van het talrijke publiek hanteert Hare Majesteit op de terugvaart zelf het roer van haar schip. Behendig meert ze aan bij de aanlegsteiger van Hotel Oostergoo. Het komt haar op een daverend applaus te staan. Later vertelt ze dat ze het best een beetje eng vond om voor het oog van zovelen haar stuurmanskusten te vertonen. Maar varen bij Muiden, waar de boot ligt, vindt ze toch nog lastiger.

Beatrix verstaat het Fries maar een beetje, laat ze aan het einde van haar bezoek aan de provincie weten. Meer vindt ze niet nodig, omdat de taal het erfgoed is van de Friezen. Papiamento spreekt ze immers ook niet. Wel vindt ze meer talen in het koninkrijk een verrijking en ze prijst de Friese literatuur.

Als de Koningin vroeg in de avond per bus vertrekt naar de helikopter, proberen veel toeschouwers nog een glimp van haar op te vangen. Een vader kan nauwelijks zijn woede verbergen als blijkt dat hij er niet in is geslaagd Beatrix in het vizier te krijgen. „Maar papa, wij konden haar juist heel goed zien”, proberen zijn kinderen de beteuterde man wat op te beuren.

Koningin Beatrix bezoekt in het kader van haar zilveren regeringsjubileum alle provincies. Op 27 september is het achtste bezoek, dan gaat de Koningin naar Flevoland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer