Kerk & religie

Opknapbeurt voor Amsterdamse kerk

De Mozes- en Aäronkerk aan het Waterlooplein in Amsterdam krijgt de komende maanden een opknapbeurt. Momenteel wordt er steigers rond de gevel en de torens gebouwd. Voor de Kerst moet het werk afgerond zijn.

Kerkredactie
5 August 2005 10:14Gewijzigd op 14 November 2020 02:49
AMSTERDAM - De Mozes- en Aäronkerk aan het Waterlooplein in Amsterdam krijgt de komende maanden een opknapbeurt. Foto Ronald Bakker
AMSTERDAM - De Mozes- en Aäronkerk aan het Waterlooplein in Amsterdam krijgt de komende maanden een opknapbeurt. Foto Ronald Bakker

Hoewel Amsterdamse franciscanen in 1641 reeds het huis ”Mozes” aan de (Joden)Breestraat verwierven, is pas uit 1649 bekend dat hier een rooms-katholieke schuilkerk was gevestigd, waar regelmatig de mis werd gevierd. Na 1578, toen de gereformeerden in Amsterdam de macht overnamen, was het onder andere rooms-katholieken niet toegestaan zelf herkenbare kerken te hebben en kwamen ze dus bijeen in huizen en pakhuizen, waar gaandeweg allerlei inpandige kerkjes ontstonden.

Na het opkopen van verschillende panden naast en achter de ”Mozes”, zoals het ernaast liggende pand ”Aäron”, werd in 1691 een grotere kerk in gebruik genomen. De ingang werd verplaatst naar de Houtgracht. Voor zijn verbanning uit Amsterdam woonde de filosoof Spinoza (1632-1677) aan de Houtgracht, mogelijk in een huis dat op de plaats van het huidige kerkgebouw stond. In 1882 werden de Houtgracht en de haaks daarop staande Leprozengracht gedempt en ontstond het Waterlooplein.

Het huidige gebouw, de kerk van de Heilige Antonius van Padua, beter bekend als de Mozes-en Aäronkerk, werd in de periode 1837/1841 gebouwd naar een ontwerp van architect T. F. Suys (1783-1861). Suys geldt als een van de bekendste kerkenbouwers uit de eerste helft van de 19e eeuw. Hij was zowel koninklijk bouwmeester van koning Willem I als van de Belgische koning Leopold I. In Amsterdam herbouwde hij, samen met stadsarchitect J. de Greef, onder meer de ronde Lutherse kerk aan het Singel na de brand van 1822.

De Mozes- en Aäronkerk ontleent haar naam aan de gevelstenen van de huizen waarachter de vroegere kerkruimte lag. Deze beeldjes van Mozes en Aäron sieren nu de blinde en vlakke achtergevel van de kerk. Deze achtergevel is voorzien van gekoppelde Dorische pilasters van Bentheimer zandsteen die een driehoekig fronton dragen. Het fronton vertoonde oorspronkelijk een koperen ”slang in de woestijn” met aan weerszijden beelden van Mozes en Aäron. De Amsterdamse bouwverordening verhinderde dat het zuilenportiek nog meer naar voren sprong, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Zuilenportiek, hoofdgestel en fronton geven dit gedeelte van de gevel het aanzien van een Grieks tempelfront.

De kerk zal de komende maanden van buiten helemaal worden geschilderd. Ook worden er reparaties uitgevoerd aan de goten en het dak. De werkzaamheden beginnen aan het eind van de maand en moeten voor de Kerst zijn afgerond. Het bisdom Haarlem heeft opdracht gegeven voor het werk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer