Duizenden agenten bij Gazastrook
Politie en leger in Israël zijn donderdagochtend opnieuw in stelling gebracht tegen duizenden tegenstanders van de ontruiming van de Gazastrook later deze maand. Volgens de Israëlische krant Ha’aretz heeft een grote groep betogers zich verzameld even buiten de plaats Ofakim. Ze willen ondanks een verbod van de autoriteiten oprukken naar de Gazastrook.
Een eerste poging om door het kordon heen te breken mislukte donderdagochtend, waarop de meeste betogers naar Ofakim terugkeerden. Desondanks zouden op een andere grens tussen Israël en de strook 250 betogers het Palestijnse gebied zijn binnengegaan.
In totaal 15.000 agenten en militairen hadden donderdagnacht al te maken met demonstranten die poogden langs controleposten te komen, maar tot grootschalig ingrijpen kwam het nog niet. woensdag pakten veiligheidstroepen bijna vijftig mensen op die naar nederzettingenblok Gush Katif in de Gazastrook wilden. Volgens Ha’aretz zouden onder hen vijf minderjarigen zijn. Volgens de kolonistenorganisatie Yesha zijn, ondanks de politieblokkades, enige honderden activisten erin geslaagd nederzettingen in de Gazastrook te bereiken.
De duizenden betogers, joodse kolonisten en hun sympathisanten, zijn vastbesloten op te rukken naar de Gazastrook. Ze willen de Israëlische ordetroepen tot het uiterste tarten en hun acties volhouden tot zeker 17 augustus, de dag waarop de Israëlische ontruiming van de Palestijnse Gazastrook moet beginnen.
Yesha is volgens Ha’aretz van plan het aantal infiltratiepogingen in de Gazastrook op te voeren. Kleine groepjes activisten moeten op verschillende plaatsen proberen het gebied binnen te dringen om zich bij hun medestanders in Gush Katif te voegen. Zij hebben instructies zich niet te verzetten als zij worden opgepakt.
De massale betoging begon dinsdag in de Zuid-Israëlische plaats Sderot. Tienduizenden deelnemers trokken van daaruit op naar Ofakim, dat vlakbij de grens met de Gazastrook ligt.
Israël wil vanaf 17 augustus alle 21 nederzettingen op de Gazastrook en vijf kolonies op de Westelijke Jordaanoever ontmantelen. Ondanks felle tegenstand uit ultrarechtse hoek is premier Ariel Sharon vastbesloten zijn omstreden plan ten uitvoer te brengen.