„Lichaam heeft noodrem tegen groei moedervlek”
Wetenschappers van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam hebben ontdekt hoe het komt dat moedervlekken stoppen met groeien.
De conclusies van het onderzoek werden vandaag gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature.
De onderzoekers hebben in menselijke cellen een verdedigingsmechanisme gevonden dat als een noodrem werkt tegen ongebreidelde groei. Dit mechanisme wordt geactiveerd bij een specifieke verandering in het erfelijk materiaal die vaak voorkomt in moedervlekken. De onderzoekers denken dat het verdedigingsmechanisme ook in andere weefsels in het lichaam een rol kan spelen bij het voorkomen van kanker.
Volgens een van de onderzoekers, dr. D. Peeper, geeft het onderzoek meer inzicht in het ontstaan van kanker. De ontdekking van het verdedigingsgen kan, zo hoopt hij, een eerste stap zijn in de ontrafeling van het geheim waarom de noodrem op de groei van de moedervlek soms niet werkt.
Het onderzoek verandert volgens hem niets aan de manier waarop artsen moedervlekken behandelen. Volgens hem is het nog steeds belangrijk dat mensen die een groeiende moedervlek hebben of een moedervlek die van kleur verandert, naar de huisarts gaan.