Kosten overnames drukken inkomsten Wolters Kluwer
De winstgevendheid van Wolters Kluwer is in het eerste halfjaar onder druk komen te staan. Het uitgeversconcern was meer geld kwijt aan productontwikkeling, financieringskosten voor overnames en reorganisaties. Onder meer daardoor daalde het bedrijfsresultaat met 7 procent tot 242 miljoen euro.
Dat bleek woensdag uit de halfjaarcijfers van de uitgever. De nettowinst steeg in het tweede kwartaal met 8 procent tot 66 miljoen euro en kwam voor het halfjaar uit op 106 miljoen euro, gelijk aan het resultaat een jaar eerder.
Het resultaat voor rentelasten, belastingen en afschrijvingen van 242 miljoen euro was aanmerkelijk lager dan de 291 miljoen euro waarop analisten hadden gerekend. Ook bleef de vrije kasstroom, die het bedrijf kan aanwenden voor bijvoorbeeld overnames, met 23 miljoen euro ver achter bij die in de eerste helft van 2004 (182 miljoen euro).
De overnames die het bedrijf dit jaar deed in Italië, Frankrijk, Roemenië en de Verenigde Staten, kostten 282 miljoen dollar. De financiering daarvan drukte op de kasstroom, aldus financieel directeur Boudewijn Beerkens. Momenteel heeft Wolters Kluwers 1,2 miljard in de oorlogskas voor mogelijke overnames.
De omzet van de uitgever van juridische, medische en educatieve publicaties daalde. De verkopen bedroegen in de eerste zes maanden 1,58 miljard euro tegen 1,60 miljard euro in het eerste halfjaar van 2004. Hierbij spelen de valutaverliezen, vooral door verandering van de koersverhouding tussen de dollar en de euro, de uitgever parten. In het tweede kwartaal groeide de omzet exclusief wisselkoersschommelingen met ruim 2 procent.
Volgens bestuursvoorzitter Nancy McKinstry wordt dit jaar een omzetgroei van 1 tot 2 procent behaald, conform de doelstelling. De laatste keer dat Wolters Kluwer boven 2 procent autonome omzetgroei uitkwam, was in 2001.
De omzet uit eigen activiteiten groeide bij de activiteiten met belasting–, boekhoud– en juridische publicaties (TAL) buiten Europa in het eerste halfjaar met 4 procent. Bij de grotere Europese divisie in dit segment (LTRE) kromp de omzet juist. Er is volgens McKinstry goede vooruitgang bij de herstructuringen in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Ze verwacht de vruchten hiervan in de komende kwartalen te plukken.
Het zwaartepunt van de investeringen in productontwikkeling ligt bij de succesvolle divisie medische informatie. De autonome omzet steeg er met 4 procent, onder meer dankzij een groei van de verkopen met 16 procent.
Wolters Kluwer wil in 2007 alle zaken weer op orde hebben en in dat jaar 4 procent zelfstandige omzetgroei boeken.