Binnenland

”Urker Tuig” vindt lichamen onder water

Het is even simpel als effectief. ”Urker Tuig”, heet het officieel. Met in Urk ontwikkeld dregmateriaal is zaterdag het lichaam van een door een motorboot overvaren meisje in een waterrecreatiegebied bij Appeltern gevonden. Al eerder is de vinding met succes ingezet. Instanties als de politie te water overwegen nu het apparaat ook aan te schaffen.

Gert Janssen
3 August 2005 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 02:49
URK – Henk Smit (l.) en Gerrit Hakvoort bij het ”Urker Tuig”, een vinding om lichamen van verdronken slachtoffers op te sporen. Foto Hans Veenhuis
URK – Henk Smit (l.) en Gerrit Hakvoort bij het ”Urker Tuig”, een vinding om lichamen van verdronken slachtoffers op te sporen. Foto Hans Veenhuis

De Urker Henk Smit (60) is een van de ontwerpers van de bijzondere dreg. Drie jaar lang werkte hij aan de ontwikkeling en verbetering van het materiaal, dat wel wat weg heeft van een mosselkor, maar dan zonder net. „We wisten al enige tijd dat we iets bijzonders in huis hadden. En dat begint nu ook langzaam door te dringen bij allerlei instanties. Het kan natuurlijk altijd nog beter. Ook afgelopen zaterdag ontdekte ik nog dingen die aangepast moeten worden.”

Vorige week donderdagavond werd op een recreatieplas bij Appeltern een 13-jarig meisje overvaren door een motorboot. Na enkele dagen zoeken was het lichaam nog steeds niet gevonden. Totdat de Urker Stichting Opsporingsapparatuur Drenkelingen (SOAD) haar diensten aanbod. Met de speciale dreg -die als een soort slede over de bodem schuift, terwijl daarboven haken bevestigd zijn- werd het lichaam snel gevonden. Smit is ervan overtuigd dat zijn apparatuur bij snelle inzet ook levens kan redden. In theorie tenminste. „We moeten wel nuchter zijn. Voordat dit ding ter plaatse is, gaat er veel tijd verloren.”

Om die reden wil de waterpolitie zelf ook het Urker Tuig aanschaffen. Hoewel iedereen „met normale intelligentie” het apparaat zelf kan gebruiken, wil Smit toch liever zelf de supervisie over deze hulpmiddelen houden. „We hebben nu twee van die dingen, en het is de bedoeling dat er uiteindelijk tien gemaakt worden. Maar tijdens een zoektocht gaan er vaak onderdelen kapot. En dan blijft zo’n dreg daarna ergens in een hoek liggen. Dat zou jammer zijn. Wij repareren ze zelf.”

De kosten voor de bouw van het Urker Tuig bedragen volgens Smit tussen de 1500 en de 1800 euro. Desondanks is de stichting niet van plan zich te laten betalen voor deze vorm van hulpverlening. „We doen dit pro Deo en zijn afhankelijk van sponsors en giften. Dat zal waarschijnlijk ook zo blijven. We weten dat we er nabestaanden mee helpen en hun extra verdriet besparen. Dat is voldoende beloning.” Om die reden wordt er ook geen octrooi aangevraagd.

Zo’n viermaal is de vinding nu ingezet, waarvan drie keer met groot succes. „Eén keer hebben we een lichaam niet terug kunnen vinden. Dat kwam omdat de bodem niet geschikt was om de dreg in te zetten. Normaal gesproken is dat geen probleem. In Appeltern was er een diepteverschil van 7 meter.”

De stichting werkt op dit moment ook aan nieuw materiaal om drenkelingen uit het water te halen of te lokaliseren. Zo ontwikkelt ze netten die op grotere oppervlakken ingezet kunnen worden. De 32-jarige Gerrit Hakvoort werkt aan een soort onderwatercamera. „In Urk zijn nogal wat mensen verdronken die moeilijk te vinden zijn. Daar kunnen we nieuwe apparatuur en gereedschap goed voor gebruiken. Verder willen we bedrijfskleding voor vissers op de schepen waarmee ze blijven drijven als ze overboord vallen.”

Om dat alles voor elkaar te krijgen, is de stichting naarstig op zoek naar sponsers en donateurs. „Ik denk zeker dat we wel wat landelijke fondsen kunnen aanboren. Maar ongetwijfeld hebben we meer geld nodig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer