Onlusten Sudan blijven aanhouden
In Sudan houden de onlusten naar aanleiding van de dood van de Sudanese ex-rebellenleider en vice-president John Garang aan. De afgelopen dagen zijn in de hoofdstad Khartoem en andere steden al zeker 46 mensen om het leven gekomen en zijn honderden gewonden gevallen.
De rellen in Khartoem laaiden dinsdag op in een sloppenwijk aan de rand van de stad. Zwarte Sudanezen uit het zuiden vielen noorderlingen met een Arabisch uiterlijk aan, aldus ooggetuigen. Ook werden winkels geplunderd en auto’s in brand gestoken. Politiemannen, ondersteund door helikopters, probeerden met veel geweld de relschoppers uiteen te drijven.
De sloppenwijk ligt circa 10 kilometer ten zuiden van het centrum van Khartoem. In het stadscentrum, waar de onlusten zich maandag concentreerden, was het gisteren relatief rustig.
De onlusten braken uit toen bekend werd dat Garang, die van Zuid-Sudanese afkomst is, was omgekomen bij een helikopterongeluk. Duizenden aanhangers gingen de straat op. Ze denken dat hij is vermoord door de door Arabieren gedomineerde regering in Khartoem.
Garang wordt zaterdag begraven in Juba. Dat heeft de voormalige rebellenbeweging SPLA dinsdag bekendgemaakt. Zijn lichaam wordt eerst naar een aantal andere belangrijke steden in het zuiden gebracht, zodat men afscheid kan nemen van de vice-president.
Garang was een van de belangrijkste leiders van de overwegend christelijke Zuid-Sudanese rebellen, die jarenlang een bloedige strijd uitvochten met de moslimregering in het noorden. Daarbij kwamen naar schatting 2 miljoen mensen om het leven.
De oorlog tussen het noorden en het zuiden van Sudan draaide vooral om geloof en olie. Begin dit jaar kwam er na lange vredesbesprekingen een einde aan 21 jaar burgeroorlog.
De overeenkomst was vooral het gevolg van zware druk vanuit de Verenigde Staten. Het voormalige conflict in Zuid-Sudan staat overigens los van de gewelddadigheden in de Sudanese regio Darfur.
Garang werd begin vorige maand beëdigd. Vanaf dat moment was hij de rechterhand van zijn voormalige aartsvijand Omar Hassan al-Bashir. Die werd president van Sudan en Garang kreeg de positie van vice-president. Bashir heeft gezegd erop te vertrouwen dat het nog maar onlangs bereikte vredesverdrag overeind blijft.
Ook Garangs opvolger bij de SPLA, Salva Kiir Mayardit, wil dat de beweging voortgaat op de vreedzame weg die is ingeslagen. Hij werd maandag officieel benoemd door het bestuur van de SPLA. Kiir, de nummer twee onder Garang binnen de SPLA, wordt vrijwel zeker ook de nieuwe vice-president in de centrale regering in Khartum.